GARCH models and an application to stock return volatility with the effect of daily trading volume in İstanbul Securities Exchange
GARCH modelleri ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında günlük işlem hacminin etkisi ile hisse senedi getirilerindeki dalgalanmalara bir uygulaması
  1. Tez No: 43878
  2. Yazar: ALİ TOLGA ÜNAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FARUK SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ARCH, GARCH, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Hisse "N Senedi Getirişi Dalgalanmaları, İşlem Hacmi., ARCH, GARCH, Istanbul Securities Exchange (ISE), Stock Return Volatility, Trading Volume
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz GARCH MODELLERİ VE ISTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINDA GÜNLÜK İŞLEM HACMİNİN ETKİSİ İLE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİNDEKİ DALGALANMALARA BİR UYGULAMASI A. TOLGA ÜNAL Yüksek Lisans Tezi, İktisat Bölümü Tez Danışmam: Yrd. Doç. Dr. Faruk Selçuk Eylül, 1995 Bu çalışmada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) verileri kullanılarak günlük işlem hacminin hisse senedi getirilerindeki dalgalanmalara etkisi incelenmiştir. Günlük getirilerin dalgalanmalanndaki sürekliliği modellemek ve günlük fiyat artışlarının işlem hacmiyle olan ilişkisini ortaya koymak için GeneUeştirilmiş“Autoregressive Conditional Heteroscedasticity”(GARCH) metodu kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar GARCH metodunun hisse senedi getirilerinin modellenmesindeki uygunluğunu onaylamakta ve günlük getirilerin dalgalanmaları ile işlem hacmi arasında olumlu bir ilişki olduğunu belirtmektedir. Buna ek olarak, işlem hacminin modele dahil edilmesiyle dalgalanmaların sürekliliğinde bir azalma gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GARCH MODELS AND AN APPLICATION TO STOCK RETURN VOLATILITY WITH THE EFFECT OF DAILY TRADING VOLUME IN ISTANBUL SECURITIES EXCHANGE A. TOLGA ÜNAL Master of Economics Supervisor: Assist. Prof. Faruk Selçuk September, 1995 In this study, the effect of daily trading volume on stock return volatility is analyzed using the data from Istanbul Securities Exchange (ISE). Generalized Autoregressive Conditional Heteroscedasticity (GARCH) process is employed to model the persistence in volatility of daily returns and to capture the relation between daily price increments and the trading volume. Results approve the consistency of GARCH process in modeling stock returns and indicate positive relation between the volatility of daily returns and trading volume. Also, a reduction of persistence in volatility is observed with the inclusion of trading volume in the model.