Connecting the city with water: Waterfront placemaking in cases of Manavgat, Turkey and Bar, Montenegro
Su ile kentin buluşması: Manavgat, Türkiye ve Bar, Karadağ kentleri üzerinden kıyı alanlarında yer oluşturma ilkeleri
  1. Tez No: 438873
  2. Yazar: MELİSA KALAC
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Urban design, waterfront placemaking, places for people, tourism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
“ Yer oluşturma ilkeleri ”genel olarak ve özelikle kıyı alanlarınin geliştirmesinde, insan ölçeğinde mekan yaratimi icin kullanilan kentsel tasarım ilkeleridir. Bu ilkeler gereğince kullanıilmadiği takdirde, kentsel mekanlarin ve kıyı alanlarinin imajı ile kimliği kentsel kalite eksikliğine maruz kalacaktır. Kuramsal yaklaşımlar (kıyı alanların gelişim sureci, sürdürülebilirlik boyutları, tasarım öğeleri ve ilkeleri) temelinde guncel uygulamaların sorgulanması (iki farklı ülkeden iki farklı şehir inceleme alanı olarak) tezin ana çerçevesini oluşturmaktadırlar. Kuramsal kısmın ana noktasinı Avrupa şehirlerinde kıyı alanlarınin gelişimi anlamında başarılı olan örneklerin analizi ve kimi yazarlar tarafından önerilmiş farklı ilke setlerinin kritik analizleri oluşturmakta iken; ikinci bölüm, birinci kısımda tartışılan ilkeler aracılılığıyla, iki inceleme alanının paralel analizi amaçlamaktadır. Türkiye'de Manavgat ve Karadağ'da Bar şehirleri olarak seçilen inceleme alanlarının farklılıkları ve benzerliklerine arka plan analizi bçölümlerinde yer verilmiştir. Her iki örnekte (Türkiye'de Manavgat ve Karadağ'da Bar ) insan olçeğindeki kullanımlari içeren kentsel alanların yaratılması ve bölgede turizmin geliştirilmesi amacıyla kıyı alanlarının nasıl tasarlanabilecegi sorgulanmıştır.Bireysel, sosyal, ekonomik, çevresel ve kültürel boyutlar her iki örnekte dikkate alınmış olup, kıyı alanların önemi, benimsenen ilkeler ve örnek alanlar (Türkiye ve Karadağ) temelindeki (Türkiye ve Karadağ) analizler üzerinden kentsel tasarımın rolü sorgulanmaktadır. Kıyı alanlarının gelişiminde kentsel tasarımın rolü sonuç itibariyle kıyı alanlarında yer oluşturma (waterfront placemaking) eylemini içermekte olup, kıyı alanının bir sınır olmaktan çıkıp bir çekim noktasına dönüştürülmesi icin kıyı alanlarının mekansal, ekonomik, sosyal ve kültürel niteliklerinin yer oluşturma ilkeleri temelinde ele alınması gerekmektedir. Anahtar kelımeler: Kentsel tasarim, kıyı alanları, yer oluşturma ilkeleri, insan ölçeğinde yerler, turizm
Özet (Çeviri)
“Placemaking principles”are tools developed in urban design to give the directions for creating places for people, in general and in waterfront redevelopment, in particular. If not properly applied in the design, the identity and the image of the waterfront and the city as a whole lack urban quality. The theoretical approach (the history of the waterfront development, the sustainability dimensions, design elements and principles) and the practical approach (two small-scale cities from two different countries as case areas) make up the main framework of the thesis. While the main point of the theoretical part is the analysis of successful European waterfront redevelopment examples and a critical analysis of different sets of principles suggested by some authors; the second part aims to make a parallel analysis of the two case studies through the principles discussed in the first part. The differences as well as the similarities between the case studies areas of Manavgat, Turkey and Bar, Montenegro have been clearly stated through the analysis of their backgrounds. The two cases (Manavgat, Turkey and Bar, Montenegro) share the same aim to make the waterfront for people and to use it as a tool for developing tourism in the region. Having taken into account the individual social, economic, environmental and cultural dimensions, the analysis of the two examples further questions the significance of the waterfronts, the principles adopted and the role of urban design in waterfront redevelopment in Turkey and Montenegro. The role of urban design in waterfront redevelopment involves waterfront placemaking, which includes principles respecting the spatial, economic, social and cultural qualities of the given site, the water edge, in order to transform it from edge to an attraction point.