PLC ile soğutma sistemi otomasyonu
Cooling system automation with PLC
- Tez No: 438901
- Danışmanlar: DOÇ. ÖMER GALİP SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PLC, tel çekme, otomasyon, PLC, wire drawing, automation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çelik tel çekme fabrikalarında soğutma sistemleri, yaygın olarak kullanılan ısı değiştiricilerdir. Soğutma sistemlerin amacı hem sisteme beslenen suyun sıcaklığını istenilen değerlere indirmek hem de sisteme istenilen basınç değerinde suyun beslenmesini sağlamaktır. Çalışmada sıcak su havuzunda toplanan suyun sıcaklığı ölçülerek soğutma kulelerinin çalışması, hattın basınç değeri ölçülerek de soğuk suyun makinelere beslenmesini sağlayan grupları otomatik olarak denetleyen bir program yazılmıştır. Bu şekilde sıcaklık ve basınç parametrelerinin ikisini de hesaba katarak makinelere beslenen su istenilen set sıcaklığına düşürülürken herhangi bir arızaya sebebiyet vermeden sistemin kontrolü sağlanmaktadır. Bu tez çalışmasında PLC ile soğutma sisteminin otomasyonu tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Sistemin kontrolünü gerçekleştirmek için PLC ve Operatör Panel kullanılmıştır. Kullanıcı operatör panel üzerinden otomatik ya da manuel kontrol işlemleri yapabilmektedir. Yapılan otomasyon sistemi sayesinde % 20 ile %25 arasında enerji tasarrufu sağlanmış, pompa motorları sırayla çalıştırılarak eş yaşlandırma yapılmış ve sistem otomatik olarak çalıştığı için sistemi kontrol eden operatöre ihtiyaç kalmamıştır.
Özet (Çeviri)
Cooling systems are widely used to exchange the heat emerged in stell wire drawing factories. The purposes of cooling system are both to reduce the temperature of water supplied to the system to desired values and to provide the feeding of the water at desired pressure system. In this study a program has been written that control two groups automatically. First, the cooling towers are running by measuring the temperature of the water collected in the hot water pool. Second, the water pumps are treading cold water from cold water pool by measuring the pressure of the pipe line. In this way, wire drawing machines are running with desired water temperature and pressure without any fault in the cooling system. In this study, automation of the cooling system has been designed and implemented with PLC. PLC and operator panel are used to control of the system. Users can control the process both automatically and manually via the operator panel. Automation system provides energy savings between 20 % and 25 %. Also pump motors running in sequence so that co-aging is made to pumps. Finally system works automacally therefore system does not need an operator to control the system.