Farklı dağılımlar üzerindeki integral operatörlerinin yakınsaklık özellikleri
Convergence of integral operators based on different distributions
- Tez No: 438924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DANYAL SOYBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Durrmeyer Operatör, Bernstein Operatör, Polya dağılımına dayanan Lupaş-Durrmeyer operatörü, Bernstein-Chlodowsky-Gadjiev operatörleri, Durrmeyer operators, Bernstein operator, Lupas-Durrmey operator based on the distribution of the Polya, Bernstein-Chlodowsky-Gadjiev operators
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez, yaklaşım teorisinin önemli bir konusu olan farklı dağılımlar üzerindeki integral operatörlerinin yakınsaklık özellikleri ile ilgili bazı çalışmaların bir derlemesi olup, beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın tarihçesinden ve amacından bahsedilmiştir. Birinci bölümde, bazı temel tanım ve teoremler verilmiştir. İkinci bölümde, farklı dağılımlar üzerindeki integral operatörlerin yakınsaklık özellikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Polya dağılımına dayanan Lupaş-Durrmeyer operatörlerinin yakınsaklık tahminleri incelendi. Bunu yaparken litaratürde bilinen teoremlerden yararlanılmıştır. Dördüncü bölümde, Yeni Bernstein-Chlodowsky-Gadjiev operatörleriyle ilgili ağırlıklı yaklaşım ele alınıp incelenmiştir. Beşinci bölümde, sonuç ve öneriler hakkında bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis, a compilation of some studies related to integral operator's convergency properties on different distributions which is an important theme in approximation theory, consists of five chapters. In the introduction chapter, the brief history and the aim of the study are mentioned. In the first chapter, some basic definitions and theorems are given. In the second chapter, convergency properties of integral operators on different distributions are examined. In the third chapter, the estimations of convergence of the Lupaş Durrmeyer's operators, based on Polya distributions, are examined. While doing so, some well-known theorems in the literature are used. In the fourth chapter, weighted approach about new Bernstein-Chlodowsky-Gadjiev operators is investigated. In the fifth chapter, it was mentioned about the conclusions and recommendations.