Boşanmanın 10-13 yaş grubundaki çocukların öz kavramları üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Research of the effects of divorce on self-concept of children in the age group 10-13
- Tez No: 438967
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA ÖZKARDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, Öz Kavramı, Divorcement, Self Concept
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bir kişinin kendisine özgü ruhsal özelliklerinin tümü anlamına gelen öz kavramı hem kalıtımdan hem de sosyal çevreden etkilenerek gelişir. Çocuğun sosyal gelişimim başladığı yer olan ailenin, boşanma ile dağılması, onun öz kavramı gelişimini de olumsuz etkileyecektir. Bu noktadan hareketle, boşanmanın 10-13 yaş grubu çocukların öz kavramlarına olan etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini, bir özel okulun İstanbul Sarıyer'de bulunan kampüsünde 2015-2016 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 10-13 yaş aralığındaki 39 kız ve 30 erkek öğrenci olmak üzere toplam 69 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin öz kavramlarını ölçmek için Piers Harris Çocuklar İçin Öz Kavramı Ölçeği ve demografik bilgilerini öğrenmek için Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modelindedir ve verilerin analizinde SPSS 22.0 programından yararlanılmıştır. 80 maddelik Piers Harris Çocuklar İçin Öz Kavramı Ölçeği'nin güvenilirliği 0,725 olarak elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, anne babanın boşanma durumu 10-13 yaş grubu çocuklarının öz kavramını doğrudan etkilememektedir. Ancak, çocukların kişisel özellikleri ve anne babaya karşı tutumları göz önüne alındığında boşanmanın öz kavramı üzerindeki etkisi ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The self, which means the whole of the psychological features particular to a specific person, develops by getting influenced both from heredity and social environment. Dissolution of family, in which the social development of the child starts, will affect the child's self-development in a negative manner. From this viewpoint, effects of divorcements to the self concept of 10-13 years old children were researched. The research sample contains 39 female and 30 male, totally 69 students between 10-13 years getting education in a private school in Sarıyer, Istanbul during 2015-2016 academic year. In order to measure self concepts of the students“the Piers-Harris Children's Self-Concept Scale (PH-CSCS)”and to obtain demographic data“Personal Information Form”were used. In the study conducted by relational survey models, data was analyzed through SPSS 22.0 software. The reliability of the 80 itemed PH-CSCS was found as 0.725. According to findings of the research, divorcement of parents does not affect the self concepts of 10-13 years old children directly. But, the influence of divorcement on self concept shows up, when personal features of children and their approach to their parents are considered.