Abdullah Tanrıkulu'nda vehhabilik eleştirisi vesile ve tevessül örneği
The criticism of wahhabism example of wasilah and tawassul
  1. Tez No: 438994
  2. Yazar: LÜTFİ TAŞEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tawhid, wasilah, tawassul and Wahhabism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Abdullah Tanrıkulu 19. yy'ın sonlarında dünyaya gelen ömrünün büyük bir kısmını Çanakkale ve Irak Cephelerinde ve gizlenerek yaşamış bir medrese hocasıdır. Birçok eser kaleme almıştır. Bunlardan biri de, 18. yy'da ortaya çıkan ve temel öğretisi tevhid ve şirke dayanan Vehhabi akımının vesile-tevessül konusundaki görüşleri hakkındaki eleştirilerini içerir. Bu çalışmanın giriş bölümünde Abdullah Tanrıkulu'nun hayatı ve eserleri incelenmektedir. Birinci bölümde Vesile tevessül konusu ile ilgili ıstılahlar ikinci bölümde ise Vehhabilere yönelik bir eleştiri kaleme alan Abdullah Tanrıkulu'nun Vehhabilik isimli eseri incelenmektedir. Anahtar kelimeler, tevhid, vesile, tevessül ve Vehhabilik.
Özet (Çeviri)
Born towards the end of 19. Century ang having spent most of his life in fronts of the Dardanelles and Iraq and in secret, Abdullah Tanrıkulu was a scholar at the madrasah. He penned a great number of works. One of them contains his criticism of the ideas of Wahhabi school about wasilah and tawassul which originated in the 18th century and whose basic teaching is based on tawhid and shirk. In the introduction part of this study, the life and works of Abdullah Tanrıkulu are examined. In the first chapter, the technical terms, wasilah and tawassul, and in the second chapter, a criticism directed towards Wahhabism are contained in the work by Abdullah Tanrıkulu.