Kadavra vericili böbrek nakli sonrası greft sağkalımı ve genel sağkalım üzerine etkili faktörler
Factors Having Effect on Graft and Patient Survival in Deceased DonorKidney Transplantation
  1. Tez No: 661853
  2. Yazar: ABDULLAH TANRIKULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadavra, Nakil, Greft, Hasta, Sağkalım, Deceased Donor, Kidney Transplantation, Patient and Graft Survival, Independent Risk Factors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve Amaç: Renal replasman tedavisi (RRT) gerektiren son dönem böbrek hastalığı (SBDH) sıklığı artmakta ve bu önemli bir halk sağlığı problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Böbrek nakli en seçkin RRT'dir, fakat böbrek nakli sayıları, özellikle kadavra vericili, istenen düzeyde değildir. Nakil yapılanlarda greft ve hasta sağkalımı üzerine etkili faktörleri bilmek, sağkalıma katkıda bulunabilmek ve açısından önemlidir. Bu çalışmamızda kadavra vericili böbrek nakli hastalarında greft ve hasta sağkalımına etki eden faktörleri incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 1 Ocak 2009 ile 31 Aralık 2019 yılları arasında kadavradan böbrek nakli yapılmış ve Organ Nakli Merkezinde takipleri olan 18 yaş ve üzerinde olup, ilk kez böbrek nakli yapılan ve verilerine ulaşılabilen 362 hastanın verileri incelendi. Çalışmamız retrospektif ve tek merkezli bir çalışmadır. Çalışmada 0,05'ten küçük p değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmada alıcıların yaş ortalaması 42,45±11,39 olarak sapandı. Hastaların 167 (%46,1)'i kadın ve 195 (%53,9)'i erkekti. Vericilerin yaş ortalaması 44,5±19,23 iken, 142'si kadın, 220'si erkekti. Takip süresince 45'inin sebebi ölüm olmak üzere toplam 90 greft kaybı ve 55 hastada ölüm gözlendi. Ölüm sansürsüz greft sağkalım oranları sırasıyla; 1, 5 ve 10 yıllık %92,5, %80,1 ve %66,9 olarak hesaplandı. Alıcı yaşı, alıcının KAH öyküsünün olması, verici yaşı, vericinin KDH (kalp ve damar hastalığı) öyküsünün olması ve akut rejeksiyon ölüm sansürsüz greft sağkalımı üzerine etkili bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Ölüm sansürlü greft sağkalım oranları sırasıyla; 1, 5 ve 10 yıllık %96,1, %90,3 ve %81,7 olarak hesaplandı. Alıcının erkek olması, vericinin yaşı, GGF ve akut rejeksiyon ölüm sansürlü greft sağkalımı üzerine etkili bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Hasta sağkalım oranları sırasıyla; 1, 5 ve 10 yıllık %95,5, %87,5 ve %79,3 olarak hesaplandı. Kaplan-Meier analizinde nakil yaşı 45 ve üstü olanların 45 yaşından küçük olanlara göre sağkalımı anlamlı olarak daha kısa tespit edildi. Alıcı yaşı, KAH öyküsü ve akut rejeksiyon hasta sağkalımı üzerine etkili bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Sonuç: Ölüm sansürsüz analizlerde, alıcı yaşı, alıcının KAH öyküsünün olması, verici yaşı, vericinin KDH (kalp ve damar hastalığı) öyküsünün olması ve akut rejeksiyon bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Ölüm sansürlü analizlerde alıcının erkek olması, vericinin yaşı, GGF ve akut rejeksiyon bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Kaplan-Meier analizinde nakil yaşı 45 ve üstü olanların 45 yaşından küçük olanlara göre hasta sağkalımı anlamlı olarak daha kısa tespit edildi. Hastanın yaşı, KAH öyküsü ve akut rejeksiyon hasta sağkalımı üzerine etkili bağımsız risk faktörleri olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The frequency of end-stage renal disease which requiring renal replacement therapy (RRT) is increasing and this is an important public health problem. Kidney transplantation is the most outstanding RRT, but kidney transplant numbers, especially from deceased donors, are not at the desired level. It is important to know the factors affecting graft and patient survival in kidney transplants, in terms of contributing to graft and patient survival. In this study, we aimed to examine the factors affecting graft and patient survival in those who underwent kidney transplantation from deceased donor. Material and Method: We retrospectively analyzed 362 deceased donor kidney transplantation patients those had been performed in our institution from January 1, 2009 to December 31, 2019. Kaplan-Meier analysis was performed to evaluate graft and patient survival ratios. Using a multivariable Cox regression model, we evaluated the relationship between graft-patient survival and the factors such as age and gender of donor and recipient, body mass index of recipient and donor, duration of hemodialysis and acute rejection, etc. A p value less than 0.05 was considered statistically significant. Results: The recipients' mean age was 42 years. 167 (46,1%) of the recipients were female and 195 (53,9%) were male. The donors' mean age was 44 years. A total of 90 graft loss occurred during the follow-up period, 45 of which were caused by death and 55 patients died. Death uncensored graft survival rates were calculated as 92,5%, 80,1% and 66,9% at 1, 5 and 10 years, respectively. Recipient age, recipient history of coronary artery disease (CAD), donor age, donor history of cardiovascular disease (CVD) and acute rejection were determined as independent risk factors for uncensored graft survival. Death-censored graft survival rates were calculated as 96,1%, 90,3% and 81,7% at 1, 5 and 10 years, respectively. Male recipient, donor age, delayed graft function (DGF), and acute rejection were determined as independent risk factors for death-censored graft survival. Patient survival rates were calculated as 95,5%, 87,5% and 79,3% for 1, 5 and 10 years, respectively. In Kaplan-Meier analysis, the survival of those who were 45 years of age and over was significantly shorter than those who were younger than 45. Recipient age, recipient's history of CAD and acute rejection were found to be independent risk factors for patient survival. Conclusion: Recipient age, recipient's history of coronary artery disease (CAD), donor age, donor's history of cardiovascular disease (CVD) and acute rejection were determined as independent risk factors for uncensored graft survival. In death-censored analysis, the risk of graft loss increases in those with recipient male gender, advanced donor age, delayed graft function development, and acute rejection in follow-up. In Kaplan-Meier analysis, patient survival was found to be significantly shorter for those recipients aged 45 years and over than under 45 years. Recipient age, history of CAD and acute rejection were determined as independent risk factors for patient survival.