Narsisistik kişilik yapılanmasının aile ve çocuk bağlamında incelenmesi
Narcisisitic personality structure examined in the context of the family and child
  1. Tez No: 439014
  2. Yazar: FATMA BETÜL BATTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Aile Tutumları, Toplum, Kültür, Narcissism, Family attitudes, Society, Culture
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma anne baba tutumunun çocuğun narsisistik kişilik geliştirmesine etkisini sorgulamak amacıyla gerçekleştirilmiş olan saha araştırmasıdır. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümünde, narsisizm kavramın etimolojik kökeni ve psikolojik tanımı yapılmıştır. Daha sonra, patolojik ve normal narsisizmin ayrımına değinilmiştir. Ardından narsisistik kişilik özelliklerinden bahsedilmiştir. Bunun yanı sıra narsisizme neden olan olgulara sosyolojik açıdan değinilerek, son yıllarda artışına dikkat çekilmiştir. İkinci bölümde ise, aile ve narsisizm ilişkisine değinilerek, anne baba tutumları ile ilgili kuramsal yaklaşımlardan bahsedilmiştir ve bu tutum tiplerinin neler olduğu açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, uygulanan metodoloji ve saha çalışmamız hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise, yapılan saha araştırmasının bulguları analiz edilmiştir. Üniversite öğrencilerine yapılan anket sonucunda katılımcıların narsisistik kişilik geliştirme eğilimlerinin anne baba tutumları ile ilişkisi ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in the field to question the existence of the effects of parental attitudes on a child's tendency to develop narcissistic personality and their relations. The study consists of four main part. In the first part, the etymological origin of the concept of narcissism was examined and psychological definition was made. Then, the distinction between pathological and normal narcissism was mentioned. Then narcissistic personality traits are addressed. Besides, phenomenons which cause narcisism were sociologically mentioned and considerable increase in the number of cases in recent years was pointed out. In the second part, referring to narcissism and family relations, the theoretical approaches about the parental attitudes are mentioned and the types of attitudes are explained. In the third part, information was given about our methodologies and field work. In the fourth part, the findings of field investigations were analyzed. After the surveys conducted among university students, the relationship between parental attitudes and narcissistic personality development trend of participants was tried to be revealed.