Turkey's relations with İsrael in the 2000s: A constructivist perspective
2000'li yıllarda Türkiye'nin İsrail'le ilişkileri: İnşacı bir bakış açısı
  1. Tez No: 439213
  2. Yazar: DERVİŞ FİKRET ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TÜR KÜÇÜKKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet kimliği, çıkar, dış politika, Türkiye, İsrail, State identity, interest, foreign policy, Turkey, Israel
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Bu tezin temel amacı, 2000'li yıllarda Türkiye'nin İsrail'le olan ilişkilerini Türkiye'nin devlet kimliği bakış açısından anlamaktadır. Tezin araştırma sorusu,“devlet kimliği”kavramının Türk-İsrail ilişkileriyle ilgili olup olmadığı, ilgili ise, ilişkileri hangi dereceye kadar açıklayıcı olduğudur. Bu tez, 2000'li yıllarda Türkiye'nin devlet kimliğinde süreklilik veya değişim olup olmadığını da ele almaktadır. Bu doğrultuda, sözkonusu tez, teorik bir çerçevede nihai bir analize varmak amacıyla, Türkiye'de Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı öncesi ve sonrasını kıyaslamaktadır. Bu tez, Türkiye-İsrail ilişkilerinin, 1990'lı yıllarda“stratejik ilişkiler”tanımlamasından 2000'li yıllarda“krizler dönemine”dönüşmesine yönelik değişiminin, Türkiye'nin Batılı devlet kimliğinin Ortadoğululaşmış Merkez Ülke / Osmanlı İmparatorluğu'nun Mirasçısı kimliğine dönüşmesiyle açıklanabileceğini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this dissertation is to understand Turkey's relations with Israel in the 2000s from the perspective of Turkey's state identity. The research question of this dissertation is whether or not the concept of“state identity”is relevant to the Turkish-Israeli relations, and if so, to what extent. This dissertation also studies if there is continuity or change in Turkey's state identity in the 2000s. To that end, the dissertation compares and contrasts the situation before and after the Justice and Development Party (Adalet ve Kalkınma Partisi) term from a theoretical perspective in order to reach a final analysis. This dissertation assumes that the change in the Turkish-Israeli relations in the 2000s from the strategic relations to crises can be explained by the change in Turkey's state identity from the pro-Western stance to the Middle Easternized Central Country / Heir of the Ottoman Empire stance.