Üniversite öğrencilerinin cinsiyetlerine ve bilişsel esneklik düzeylerine göre romantik ilişki inançlarının incelenmesi
The investigation of the university students according to gender and cognitive flexibility of level romantic relationship beliefs
  1. Tez No: 439276
  2. Yazar: VİLDAN SERPİN EŞİYOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİNNAZ KIRAN ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, romantik ilişkiler, romantik ilişki inançları, üniversite öğrencileri, Cognitive flexibility, romantic relationship, romantic relationship beliefs, university students
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin cinsiyetlerine ve bilişsel esneklik düzeylerine göre romantik ilişki inançlarının farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amaçlanmaktadır. Çalışma ilişkisel araştırma modelinde yapılmıştır. Araştırma, Mersin Üniversitesinde çeşitli fakültelere devam eden 343'ü kız, 292'si erkek olmak üzere toplam 635 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada üniversite öğrencilerinin bilişsel esneklik düzeylerini belirleyebilmek için“Bilişsel Esneklik Ölçeği”ve romantik ilişki inançlarını belirleyebilmek için ise“Romantik İlişki İnançları Ölçeği”uygulanmıştır. Verilerin analizi, SPSS 20 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde değişkenler arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını belirlemek amacıyla çift yönlü varyans analizi (ANOVA) tekniği kullanılmıştır. Farklılıkların kaynağını test etmek için LSD testi kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmadan elde edilen istatistiksel analizlerin sonucuna göre, bilişsel esneklik düzeyi arttıkça“aşk bir yol bulur”ve“idealleştirme”ilişki inançları artmaktadır. Ancak bilişsel esneklik düzeyi ile“ilk ve tek”ve“ilk görüşte aşk”ilişki inançları arasında ise istatistiksel açıdan ilişki olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre romantik ilişkilere yönelik inançlardan“aşk bir yol bulur”ve“ilk görüşte aşk”ilişki inançlarına daha yüksek düzeyde sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the whether there is a difference among according to gender and cognitive flexibility levels of university students' romantic relationship beliefs. The study is a relational survey model. The study group is consisted of total 635 students (343 female, 292 male) who have been studying in different faculties of Mersin University. In order to determine the cognitive flexibility levels of the university students'“Cognitive Flexibility Scale”, to determine their romantic relationship beliefs“Romantic Beliefs Scale”were used. Analysis of the data was made using SPSS 20 software package program. In the analysis of the survey data, two-way analysis of variance (ANOVA) technique were used in order to analyze whether there is a meaningful difference of the between variables. LSD test was used to test the source of differences. The level of significance in the study were considered to be .05. According to the results of statistical analysis obtained from the research, level increases cognitive flexibility“Love find a way”and“Idealization”belief relations are increasing. However, with the level of cognitive flexibility“One and only”and“Love at first sight”relationship between belief if it is determined that there is no relationship in terms of statistics. In addition, males were significantly more likely to have beliefs about“Love finds a way”and“Love at first sight”than females.