Algı yönetimi ile destinasyon merkezlerinin rekabetçiliği arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma
A research for identifiying the relationship between perception management and destination competitiveness
- Tez No: 439787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN AKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algı, Algı Yönetimi, Destinasyon, Rekabetçilik, Destinasyon Rekabetçiliği, Perception, Perception Management, Destination, Competitiveness, Destination Competitiveness
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Dünya ekonomisinin en yüksek ihracat gelirleri sıralamasında ilk dört sektör içinde bulunan turizm, hâlihazırda uluslararası ticarete sağladığı katkı bakımından en önemli hizmet sektörü durumuna gelmiştir. Böylesine büyük bir ekonomik güç olması ile bağlantılı olarak, gelişmekte olan birçok ülkede en fazla kazanç sağlayan sektör turizm olmuştur. Ülkelerin turizm gelirlerinden elde ettikleri payı artırabilmelerinin ön koşulu ise, turistik ürünlerin bir bütün içinde ziyaretçilere sunulduğu yerler olan destinasyon merkezlerine daha fazla turist gelmesini sağlayarak, rekabetçiliğini artırmayı başarabilmektir. Ancak turizm ürünün en belirgin özelliği, soyut bir nitelik taşıması ve bu yüzden sübjektif değerlendirmelere açık olmasıdır. Dolayısıyla; turistlerin destinasyona dair sahip olduğu algılar ile destinasyon rekabetçiliğini iyi ya da kötü olarak değerlendirmeleri arasında bir ilişki olabileceği düşüncesi, dört bölümden oluşan çalışmamızın çıkış noktası olmuştur. Birinci bölümde algı yönetimi, ikinci bölümde destinasyon rekabetçiliği konuları literatür taraması yapılarak teorik olarak incelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde araştırma bulgularına; dördüncü bölümde ise sonuç ve değerlendirmelere yer verilmiştir. Araştırma kısmı olan üçüncü bölümde, algı yönetiminin destinasyonların rekabetçiliği ile ilişkisini belirlemek amacıyla bir anket çalışması düzenlenmiştir. Anketler, Türkiye'nin en fazla turist çeken iki şehrinden birisi olması ve özellikle kültür ve sanat başta olmak üzere, birçok turizm aktivitesine olanak tanıması sebebiyle, İstanbul'a gelen yabancı ziyaretçilere uygulanmıştır. Kapalı uçlu sorulardan elde edilen veriler, SPSS programı ile korelasyon analizine tabi tutulmuştur. Açık uçlu sorulardan alınan yanıtlar ise, bulgular bölümünde aktarılmıştır. Araştırma bulgularına göre; algı yönetimi ile destinasyon rekabetçiliği arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Açık uçlu sorulardan elde edilen bulgular ise, İstanbul ile ilgili düzeltilmesi gereken bazı olumsuz algıların ve geliştirilmesi gereken rekabetçi unsurların bulunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Tourism which is among the top four sectors in the highest export revenue ranking of the world economy, has already become the most important service sector in terms of contribution to international trade. In conjuction with being such a big economic power, tourism has become the most profitable sector in many emerging countries. The prerequisite for increasing countries' share in tourism revenues is being able to achieve competitiveness by attracting more tourists to destination centres where touristic products are offered to visitors as a whole. Yet the most distinct characteristic of a tourism product is that it has an intangible qualification and owing to this fact it is highly open to subjective evaluation. Therefore, the high probability of a relationship between tourist perception regarding destination and their assesment of the destination's competitiveness as good or bad has been the starting point of our study which consists of four chapter. In the first chapter perception management, in the second chapter destination competitiveness subjects have been examined theoretically reviewing the literature. In the third chapter research findings and in the fourth chapter conclusion and evaluations have been given. In the third chapter, a survey study has been conducted to determine the relationship between perception management and destination competitiveness. Since it is one of two cities that attracts maximum tourists in Turkey and facilitates many touristic activities which are particulary cultural and the artistic, questionnaires have been applied to foreign visitors in İstanbul. The data obtained from the closed-ended questionnaire was subjected to corelation analysis with SPSS. Additionally, the data obtained from the open-ended questionnaire has been transferred to findings chapter. According to findings; positive and significant relationships have been identified between the perception management and destination competitiveness. The findings obtained from the open-ended questions have revealed that when İstanbul is the case there are some negative perceptions which need to be corrected and competitive factors which need to be developed.