Kültür varlığı niteliği taşıyan saat görünümlerinin yüksek baskıresim tekniğiyle çözümlenmesi
Clock pictures that carry the characteristics and culture that are analysed using the highpress technique
  1. Tez No: 439796
  2. Yazar: YEŞİM AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL GÖĞEBAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültür Varlığı, Taşınır Kültür Varlığı, Taşınmaz Kültür Varlığı, Resim Sanatı, Baskıresim, Culture, Cultural Assets, Portable Cultural Assets, Land Cultural Assets, Painting, Litograph
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yüzyıllar boyunca yaşamış olan toplumların kendilerine has çok zengin kültürel birikimleri olmuştur. Bu toplumlar, kültürel birikimlerini resim tekniklerinin tamamında estetiksel bir imge olarak kullanmışlardır. Bu çalışmanın amacı, saat imgesini kullanarak kültürel nitelikler taşıyan özgün tasarımlar oluşturmaktır. Öncelikle çalışmada, konu ile ilgili kitap, makale, tez, ansiklopedi, sanatsal yayınlar, kataloglarda yer alan resimlerdeki veriler ile literatür taraması yapılmış ve irdelenmiştir. Aynı zamanda verilerde toplanan görsellerden yararlanılarak yüksek baskıresim tekniği ile uygulamalar yapılmış, sonrasında ise bu uygulamaların plastik açıdan çözümlemelerine gidilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın ilk bölümünde, Kültürel Varlığının tanımı, Taşınmaz Kültür Varlığı ve Taşınır Kültür Varlığı ile ilgili teorik veriler toplanıp, düzenlenmiş ve konunun özü tezde verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölüm Batı Resim Sanatı Tarihi ve Türk Resim Sanatı Tarihi olarak iki bölüme ayrılmıştır. Daha sonra Rönesans Öncesi, Rönesans Sonrası, 20. yy., Cumhuriyet Öncesi Türk Resim Sanatı ve Cumhuriyet Sonrası Türk Resim Sanatında Kültür Varlığı hem teorik hem de görsel verilerle desteklenerek irdelenmiştir. Son bölümde ise saatin tarihçesi hakkında bilgi verilerek, insanoğlunun süreç içinde yaşadığı çağın gereksinimleri doğrultusunda zaman kavramıyla yakından ilgilenmesinden dolayı oluşan çeşitlilik ve gelişim evresi üzerinde durulmuştur. Daha sonra ise toplumların sık sık irdelediği zaman olgusundan ötürü saatin birçok nitelik kazandığı vurgulanmıştır. Tez kapsamında saat nesnesinin estetiksel özelliklerinden yararlanılarak, Yüksek Baskıresim Tekniğiyle tasarımlar oluşturulup bir dizi uygulama ve bu uygulamaların analizleri yapılmıştır. Yapılan çalışmalar, zengin ve çeşitlilik arz eden tarihsel ve kültürel nitelik taşıyan saat görünümlerinin iyi birer sanat nesnesi olabileceği hakkında önemli sonuçlar ortaya koymuştur. Nitekim uygulamalarda saatlere ait değişkenlik gösteren öğelerin kullanımı ve bu öğelerin kompozisyonlara katmış olduğu zengin plastik değer, özgün eserlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
For hundereds of years all communities that have lived have had their own cultural savings. These communities, using picture techniques has used it as a esthetic image. the goal of this study is to use the clock image and make designes carrying the characteristics of culture. first of all, all books, magazines, publications, articles, thesises, encyclopedias, artistic publicationsmand pictures in catalogs were, with literal meanings studied and examined. Also, using pictures from the data high press picture technique was used and later on it moved towards analysing them from a plastic perspective. The study consists of three sections. In the first section of the study, the identfication of cultural value, mobile and immobile cultural value also gathering theoretical data organizing them according to their areas. In the second section of the study, Picture Art History, Western Picture Art History and Turkish Picture Art History is devided into two sections. Later pre Renaissance, post Renaissance, 20th century, pre republic Turkish picture art and post republic Turkish picture art was examined using cultural values theory. In the last section, a series implimentation was made and analysed according to high presspicture technique.