6360 Sayılı Kanun'a göre büyükşehirlerde bütünleşme sürecinin etkileri:Malatya örneği
The effect of integration prosess in metropolitan municipalities according to 6360 Law Number example of Malatya
- Tez No: 439845
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLİZAR ÇAKIR SÜMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Local Administration, Local Politics, Globalisation, Metropolitan Municipality, Integration
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Türk idari sisteminde reform boyutuyla gündeme gelen birçok değişiklik gerek merkezi idarede gerekse yerel yönetimlerde çok önemli sonuçlar doğurmuştur. Merkezi idarenin etkisi altından kurtarılmak istenen yerel yönetimlere ilişkin gerçekleştirilen birçok yasal düzenleme dünyadaki küreselleşmenin etkisine paralel bir seyir izlemiş ve özellikle AB ülkelerinde yaşanan yerel yönetim birim sayılarının azaltılması süreci Türkiye'de de yaşanmaya başlamıştır. 6360 sayılı Kanun, yerel yönetimler açısından şu ana kadar ortaya konulan kanunlar içerisinde en köklü değişim ve dönüşümü gerçekleştirmeyi amaçlamış bir yasal metin olarak durmaktadır. Bu kanunun getirdiği değişimleri siyasal, yönetsel ve ekonomik boyutlarıyla ele alıp inceleyen bu çalışma sahadan elde ettiği veriler ile kanunun şu ana kadarki uygulamalarını tartışmakta, kanunun genel gerekçesinde ve temel metinde ortaya konulan ilkeler ile uygulamalar arasındaki ilişkileri incelemektedir. Araştırmada dünyada başta AB ülkeleri ve ABD'de etkili olan ve etki alanını gittikçe geliştiren liberal yerel yönetim politikalarının etkilediği bu ülkelerdeki yerel yönetim ve metropol alan yönetimi üzerinde değerlendirmeler de yapılmıştır. Büyükşehirlerde yaşanan bütünleştirilme sürecinin yerel üzerindeki etkilerini Malatya örneği üzerinden ortaya koymaya çalışan bir araştırmanın, Türkiye'de büyükşehir olan bütün illeri kapsayacak bir genelleme şeklinde değerlendirilmesi elbette mümkün değildir. Fakat siyasal kültür, yönetim kültürü ve kırsal alan özellikleri açısından benzer özellikler gösteren kentlerin ortak sorun alanlarına sahip olması pekala mümkündür. Bu açıdan bakıldığında bu araştırma her ne kadar Malatya ilinde yapılan bir alan araştırması olsa da ulusal ölçekte yaşananları anlama çabasıdır.
Özet (Çeviri)
Many reformative changes in Turkish administrative system have led to vital consequences for local and central administrations. A good deal of legislative regulations made for local administrations, which are meant to be recovered from the effect of central administration, have in line the effect of globalisation, and the number of local administrations has started to be reduced, as in EU countries in particular. The law no. 6360 is a legal text aspiring to make the most radical change and transformation ever in local administrations. This study, which deals with the changes brought about by this law in a political, administrative and economic way, discusses former practices of the law in the light of the data obtained from the field. This study also examines the relationships between the principles in the law's main preamble and text and its practices. In this study, some assessments are made over local administrations and metropolis administrations affected by local administration policies which are dominant especially in EU countries and USA and which are enlarging their sphere of influence. Of course, this study, which tries to determine the effects of the process of integration of metropolitan municipalities on local administrations, cannot be generalised to all of the metropolitan municipalities in Turkey. However, it is quite possible that cities with properties which are similar in political culture, administrative culture and rural characteristics have common problem areas. When viewed from this aspect, although this study is a fieldwork run in Malatya province, it is also an effort to understand and explain what is happening on a national scale.