Faizsiz bankacılık ve faizsiz fon kaynağı olarak sukukun yeterliği üzerine bir çalışma
- Tez No: 439850
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET RECEP ARMUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Islamic Banking, Sukuk and Sukuk issuance, Fund resources
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı dünyada faizsiz bankacılığın gelişimi ve gelişmekte olan İslam Ülkelerinde fon kaynağı olarak Sukuk'un yeri ve önemi ile ilgili fikir vermektir. Kapsamlı bir kaynak incelemesinin ardından Sukuk ihracının İslam Ülkelerindeki fon sağlama problemlerini azaltmada önemli bir rol oynayabileceği görülmüştür. Yapılan araştırmalar, fon sağlama probleminin pek çok İslam Ülkesi için geçerli ve önde gelen unsurların başında geldiği ortaya konmuştur. Bununla birlikte sonuçlar, Sukuk'un pek çok İslam Ülkesinde fon sağlama boşluğunu doldurabilecek uygun bir alternatif olabileceğini göstermektedir. Anahtar Söcükler: Faizsiz Bankacılık, Sukuk ve Sukuk ihracı, Fon kaynakları
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to provide a conceptual understanding on the growth in Islamic Banking and the possibility of employing Sukuk (Islamic financial bond) as the major source of funds to finance in the developing Muslim Countries. After extensive literature review, it was found that; Sukuk issuance can play an im-portant role towards reducing the funding challenges in the Muslim Countries. Based on the result of the questionnaire, it is established that the issue of financing is one of the main constraints on financing in most Muslim countries. Moreover, the results suggest that Sukuk can be a viable alternative in filling the investment gap in financing in most Muslim Countries.