Temel eğitimden orta öğretime geçiş sistemi (TEOG) sınavlarına ilişkin öğretmen görüşleri
Determination of tutors' views on the common exams applied in secondary schools within the student passing process from primary education to high school education (TEOG)
  1. Tez No: 439889
  2. Yazar: MEHMET TARIK MART
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TEOG, Sınav, Öğretmen, Öğrenci, TEOG, Examination, Teacher, Student
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
TEMEL EĞİTİMDEN ORTA ÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (TEOG) KAPSAMINDA ORTAOKULLARDA YAPILAN MERKEZİ ORTAK SINAVLARINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ MART, Mehmet Tarık Yüksek Lisans Tezi Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mahmut SAĞIR Haziran 2014, 84 + xiii 2013 2014 eğitim öğretim yılında, Temel Eğitimden Orta Öğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi yeniden yapılandırılmıştır. Yeni anlayış getiren bu sistemin odak noktasındaki öğretmenlerin, yeni sınav sistemi hakkındaki görüşlerinin, önerilerinin ve değerlendirmelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alınan verilere göre Yüreğir ilçe sınırları içerisinde 76 resmi ortaokul bulunmaktadır. Bu okullarda 170 Türkçe, 160 Matematik, 133 Fen ve Teknoloji, 120 T.C.İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, 204 İngilizce, 53 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders öğretmeni olmak üzere toplam 840 öğretmen bulunmakta olup bu öğretmenlerden yirmi beş kişilik çalışma grubu oluşturulmuştur. Araştırma nitel bir araştırmadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından uzman görüşleri alınarak geliştirilen dokuz açık uçlu soru sorulmuştur. Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler; nitel veri analiz yönteminden fenomonolojik analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmanın alt problemlerine ilişkin sonuçlar aşağıda özetlenmiştir. 1. Öğretmenlere, orta öğretime geçiş süreciyle, ilgili kurumlar aracılığıyla gerekli bilgilendirmenin yapıldığı, yeni sınav sistemi konusunda öğretmenler yeterli bilgiye sahiptir. 2. Yeni sınav sisteminin ders dışı kaynaklara yönelimiyle ilgili; sınavın olduğu her yerde ders dışı kaynaklara yönelimin olacağı, sınav sayısının artmasıyla ders dışı kaynaklara yönelimin belirgin olarak arttığı görülmüştür. 3. TEOG sınav sistemiyle hedeflenen başarının yakalandığı, öğrencilerin derslere olan ilgisinin, okullara olan bağlılığının arttırdığı, her ders sınavının farklı oturumlarda olmasının öğrenciyi hem psikolojik hem de fizyolojik olarak rahatlattığı, yanlış yanıtlarının doğru yanıtlarını etkilemediği, olağanüstü hallerde mazeret sınavlarının yapıldığı, uygulanan bu sınav sisteminin öğrenci ve veli açısından stres ve kaygı düzeylerini azalttığı görülmüştür. 4. Öğretmenlere göre öğrencilerin başarısında ailelerin sosyo-ekonomik durumu ve ders dışı kaynakların önemli olduğunu belitilmiştir. Bu durumun öğrenciyi sınava hazırlanınyanında okuldaki derslerinde de önemli olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF TUTORS' VIEWS ON THE COMMON EXAMS APPLIED IN SECONDARY SCHOOLS WITHIN THE STUDENT PASSING PROCESS FROM PRIMARY EDUCATION TO HIGH SCHOOL EDUCATION (TEOG) MART, Mehmet Tarık POSTGRADUATE THESIS EDUCATION MANAGEMENT, INSPECTION, PLANNING AND ECONOMY CONSULTANT: ASSISTANT PROF Mahmut SAGIR June 2014, 84 + xiii The process of student passing from primary education to high school education has been re-configured during the 2013-2014 academic year. This study aims the views, recommendations and evaluations of tutors who are in the focal point of this new examination process which brings a new understanding to national education system. The operating group of the study; according to the data supplied from Yüreğir's National Education Management there are 76 formal secondary schools located in town borders. There are 840 teachers including 170 Turkish teachers, 160 Mathematics teachers, 133 Science teachers, 120 History teachers, 204 English and 53 Religious Culture and Moral Education teachers working at these schools and an operating group of twenty five tutors has been constituted among these teachers. This study is a qualitative research. Researcher has made use of nine open ended questions developed according to the views of experts as a data collecting tool. Data, collected in the end of the research, has been analized by phenomenology technique included in qualitative data analysis methods. The results of sub issues related to the research are briefly as follows. 1. Teachers are clearly informed by the related institutions on the student passing process to the high scool education and they have sufficient information on the new examination system. 2. Depending on the examination based student passing process and increasing number of exams, there appeared a tendency to use new source books rather than main course books. 3. With the new examination system (TEOG) a variety of changes have been observed such as increasing success, motivation and devotion in the classrooms, a relief among the students both psychologically and physically and reducing stress and anxiety levels among both students and parents because of one topic, make up free exams which has independently evaluated questions. 4. The research has reached a conculusion that teachers commonly agree on the effects of social and economical conditions of the families and importance of additional sources except for course books to increase the success in the examination process and comprehension at schools.