Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavında yer alan T.C. Inkilâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi alt testi hakkında sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşleri
The views of social studies teachers about the sub-test on the history of the Turkish Republic Revolutions and Atatürk principles in the central exam for transition from basic education to secondary education
  1. Tez No: 602179
  2. Yazar: ÖMER BİNEKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET KIRPIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: merkezi ortak sınav, sınav, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, sosyal bilgiler, öğretmen görüşü, Central exam, the History of the Turkish Republic Revolutions and Atatürk Principles, social studies, social studies teachers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Temel eğitimden ortaöğretime geçişte eğitim öğretimi etkileyen farklı merkezi ortak sınavlar kullanılmıştır. Bu bağlamda ülkemizde liselere geçişte 1998 ile 2004 yılları arasında LGS, 2008'e kadar OKS, 2008'den 2012'ye kadar SBS uygulanırken 2013'ten 2017'ye kadar da yeni bir ortak sınav sistemi uygulamaya (TEOG) konulmuştur; ancak 2017'den itibaren bu sınav sistemi kaldırılmıştır ve yeni merkezi ortak sınav olan LGS uygulanmaya başlanmıştır. Bu araştırmanın amacı 2013 ile 2017 yılları arasında uygulanan merkezi ortak sınavda yer alan ders sorularına ilişkin sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşlerini incelemek ve araştırma ile ulaşılan sonuçları dikkate alarak T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin ortak sınavdaki ölçme ve değerlendirilmesine yönelik önerilerde bulunmaktır. Araştırmada temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Amaca uygunluk örnekleme yöntemiyle erişilen ve MEB'de çalışan 21 sosyal bilgiler öğretmeniyle görüşme yapılmıştır. Öğretmen görüşlerinden elde edilen sonuçlara göre ortak sınav soruları kazanımlarla uyumludur ancak merkezi ortak sınav ders işleme sürecini olumsuz etkilemektedir. Zaman azlığı nedeniyle dersin konuları yetişmemektedir. Bu nedenle dersin katsayısının ve ders saatinin artmasının gerektiği öğretmenler tarafından dile getirilmiştir. Öğretmenlerin derste kullandığı materyaller akıllı tahta, internet, test, deneme ve ders kitabından ibarettir. Öğretmenlere göre merkezi ortak sınav soruları öğrencilerin beceri ve değerler bakımından nitelikli yetişmesini sınırlayan bir doğası vardır. Öğretmenler, sınavdaki çoktan seçmeli soruların bilgi ve yoruma dayalı olduğunu belirterek öğrencilerin yüksek düşünme becerileni ölçmek için sınavda açık uçlu soruların da sorulması gerektiğini belirtmişlerdir. Öğretmenlere göre merkezi ortak sınav öğrencilerde kaygıya neden olsa da genel manada öğrencileri derse motive etmektedir. Sınavda kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha başarılı olduğu ve 2013'ten 2017'ye kadar uygulanan merkezi ortak sınav sisteminin önceki ortak sınavlarla kıyaslandığında daha iyi olduğu ulaşılan diğer sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
For the transition from basic education to secondary education, various central examinations affecting to education have been used in Turkey. In this context, LGS was used between 1998 and 2004, followed by OKS until 2008. The examination system continued to change over the following years. New centralized examination systems were used during the 2008-2012 and 2013-2017 periods, respectively called SBS and TEOG. However, this test system was also removed from 2017 and the new central examination, LGS, was introduced. The purpose of this study is to examine the social science teachers' opinions on the questions asked from the lesson of the History of the Turkish Republic Revolutions and Atatürk Principles, in the central exam applied between 2013 and 2017 and in taking into account the results to make suggestions for how the assessment of the History of Turkish Republic Revolutions and Atatürk's Principles should be made through central examination. Basic qualitative research design was used in the study. Semi-structured interview form was used as data collection tool. A total of 21 social studies teachers working in MoNE were selected through purposeful sampling. According to the results obtained from the teachers' views, the central exam questions are compatible with the curriculum, but it effects the learning and teaching process negatively. Due to limited time allocated to the lesson, the participants can not cover the whole curriculum effectively. Therefore, the teachers stated that the class time of the lesson and the weight of questions asked from the history in the exam should be increased. The materials used by the teachers in the course consist of smart board, internet, test, mock exams and textbook. According to the findings, central exam questions are not considered sufficient by the teachers because it limits the development of skills and values in students. Teachers stated that since multiple choice questions in the exam are based on knowledge retention and understanding, they believe that open-ended questions should also be asked to evaluate higher thinking skills of students. According to the teachers, although the central exam causes anxiety in the students, it has a motivating affect for students in general. Among the other results, it is observed that female students are more successful than male students in the exam and the central examination system applied from 2013 to 2017 is better than the previous cenrtal exams.