İlk ve ortaokulda görev yapan eğitim yöneticilerinin liderlik davranışlarının incelenmesi(Diyarbakır il örneği)
Department of management,inspection,plannig and economy of education
  1. Tez No: 439890
  2. Yazar: SEYİT İZCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI İSMAİL ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Eğitim Yönetimi, Yöneticilik, Leadership, Educational Administration, Management
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
“İlk ve ortaokulda görev yapan eğitim yöneticilerinin liderlik davranışlarının incelenmesi: Diyarbakır örneği”isimli bu çalışmanın amacı ilk ve ortaokullarda görev yapan yöneticilerin genel liderlik özelliklerini kendi görüşlerine göre incelemek ve değerlendirmektir. Araştırma 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında Diyarbakır İl merkezinde yer alan ilk ve ortaokul öğretmen ve yöneticilerini kapsamaktadır. Veri toplama aracı olarak 1979 yılında Önal tarafından Türkçe'ye uyarlanan, öğretmen ve yöneticiler için olmak üzere ikişer bölümden oluşan bir anket formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizin SPSS 20.0 for windows paket programı kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen dikkat çekici sonuçlara göre; örneklemin genel olarak liderlik algısına bakıldığında 'anlayış gösterme' alt boyutunun ortalaması azda olsa yüksek çıkmıştır. Örneklem yöneticilerini daha insan odaklı algılamaktadır. Anlayış gösterme ve toplam liderlikte bay ve bayanların liderlik algıları farklıdır ve bu fark anlamlıdır. Bayanlar yöneticilerini daha az insan odaklı bulurken yöneticiler kendilerini daha fazla insan odaklı görmektedirler ve bu fark anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of our work which is called“Analysis of leadership behaviors of managers who teach in primary and secondary schools: Diyarbakır Example”is to analyze and examine the leadership behaviors of managers who teach in primary and secondary schools. The work consists of teachers and managers who teach in secondary and primary schools in Diyarbakır. Surveys have been prepared for teachers and managers as data collection tool, whic is translated by Önal at 1979. There were two parts in the surveys and there were 5 or 6 questions in the first part of surveys to understand the demographic characteristics. According to the data received from the research; there has been slight increase in the average of understanding of sub-dimensions of leadership perception. Samples perceive managers more people-oriented. There is difference in the empathizing and total leadership between man and women and this difference is meaningful. Women find their managers less people-oriented but managers find themselves more people oriented and this is meaningful.