Ortaöğretim kurumlarında örgütsel değerler ile kurumsal imaj oluşturma arasındaki ilişki
The relationship betwen the organizational values and the constitution of an institutional image in the secondary education
  1. Tez No: 439905
  2. Yazar: DÜNDAR ÖNLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İmaj, Değerler, Örgütsel Değerler, Corporate Image, Values, Organizational Values
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma, son yılların dikkat çeken konularından olan kurumsal imaj ile örgütsel değerlerin ilişkisinin incelenmesini kapsamaktadır. Bu çalışmayla, öğretmen ve yöneticilerin okullarının kurumsal imajı ile örgütsel değerlere yönelik algıları ve bu ikisi arasındaki olası ilişki düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Batman ili merkez ortaöğretim kurumlarında 2014-2015 eğitim-öğretim yılında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmaya bu evren içerisindeki okulların tamamı alınmış ve örneklem olarak da 294 eğitimci seçilmiştir. Öğretmen ve yöneticilerin kurumsal imaj algılarını belirlemek amacıyla Gürbüz (2008) tarafından geliştirilen“kurumsal imaj ölçeği”; örgütsel değer algılarını belirlemek amacıyla da Yılmaz (2007) tarafından geliştirilen“örgütsel değerler ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca, demografik değişkenlerin belirlenmesine yönelik araştırmacı tarafından“Kişisel Bilgi Formu”oluşturulmuştur. Yapılan uygulama sonucu elde edilen verilerin analizinde t testi, tek yönlü varyans (anova) analizi, Tukey testi analiz teknikleri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla da Pearson Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, öğretmen ve yöneticilerin örgütsel değerler ile kurumsal imaj algıları arasında orta düzeyde, pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The relationship betweeen corporate images which is one of the popular subjects in recent years and organizational values was studied in this research. In this study, it is aimed to determine the teachers' perceptions of corporate image and organizational values and of level of the possible relationships between both of them. In relational design, the population of this study is the teachers working in high schools under Ministry of National Education. The target population includes the teachers working at secondary schools in Batman in the 2014-2015 academic years. All of the schools in this target population taken into research and 294 educationist have been selected by stratified sampling method. In order to determine the teachers' perceptions of corporate image, the“corporate image scale”developed by Gürbüz (2008) and to determine the level of organizational values“organizational value scale”, which is developed by Yılmaz (2007), have been used. On the other hand,“personal information form”has been established by the researcher to determine the demographic variables. For data analysis; t-test, one-way anova, between variables, Pearson correlation coefficient has been used. The result of the study a middle level, positive and meaningful relationship between corporate image and organizational values have been found..