Mesleki ve teknik ortaöğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin stratejik planlamanlamaya ilişkin algıları(Malatya İli örneği)
Vocational and technical secondary education behaviour management and teachers perceptions of strategic planlamanlamaya: Malatya province example
- Tez No: 439912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET DÖŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Stratejik Planlama, Mesleki ve Teknik Okullar, Strategic Management, Strategic Planning, Vocational and Technical Schools
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, mesleki ve teknik ortaöğretim okullarında çalışan yönetici ve öğretmenlerin stratejik planlamaya ilişkin algılarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma nicel bir araştırma olup, tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Malatya ili Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerindeki 19 mesleki ve teknik ortaöğretim okullarında çalışan, toplam 1752 öğretmen ve yönetici oluşturmaktadır. Örneklemi ise, bu okullarda çalışan 25 yönetici ve 336 öğretmen olmak üzere toplam 361 kişi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak“Stratejik Planlama Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek 4 alt boyuttan oluşmaktadır. Bu boyutlar“Planlamaya Hazırlık ve Plana Karşı Tutum; Planlama Süreci; Planın Uygulanmasına İlişkin Görüşler; Planın Okul Yönetimine ve Okul Gelişim Sürecine Etkisi”ile şeklindedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim okullarında çalışan yönetici ve öğretmenlerin stratejik planlamaya ilişkin algılarının kararsız düzeyinde olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonunda stratejik planlamanın önemine ve işlevlerine ilişkin yönetici ve öğretmenlere bilgilendirme çalışmalarının yapılması, yöneticilerin bu alanda yetiştirilmesi; stratejik planlama sürecinin başarıya ulaşmasında yöneticilerin yönetim yaklaşımlarının önemli etken olduğu, planlama ve uygulama aşamalarında yönetici ve öğretmenlerin süreçlere aktif katılımlarının sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, vocational and technical secondary schools administrators and teachers aims to put forward strategic planning-related perceptions. A quantitative research study was carried out in the model, whether the scan. The research universe of Malatya province, Yeşilyurt and Battalgazi districts 19 vocational and technical secondary schools, teacher and administrator employee total 1752, is cumulative. Sampling is working in this school 25 Admin and 336 teacher has created a total of 361 people. The data collection tool was used as“strategic planning Attitude scale”. Scale 4 consists of lower dimension. These dimensions are“the plan by the planning preparation and Attitude; The Planning Process; Regarding The Implementation Of The Plan, Testimonials; Under the plan, School management and School development process is with ”effect. Vocational and technical secondary schools administrators and teachers ' perceptions of relations at the level of strategic planning was unstable. At the end of the investigation, the importance of strategic planning and the function of the administrator and education studies done to teachers, administrators in this area is proposed cultivating. At the same time, the success of the strategic planning process of the important factor is that administrators management approach, planning and implementation stages of the administrator and teachers interested in ensuring active participation process is suggested again.