Ortaöğretim kurumları yöneticilerinin öğretimsel liderlik davranışlarını gösterme düzeyleri
The demonstration levels of instructional leadership behaviours of secondary education institutions principals
- Tez No: 439914
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL AKÜZÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Leadership, Educational Leadership, School Administrator, Teacher, The Aspects of Educational Leadership Behaviours, Level
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim kurumları yöneticilerinin öğretimsel liderlik davranışlarını gösterme düzeyleri, okul yöneticisi ve öğretmen algılarına dayalı olarak belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma tarama türünde betimsel bir çalışmadır. Araştırma örneklemini 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında Diyarbakır'ın Ergani İlçesinde bulunan 9 ortaöğretim kurumunda çalışan 32 okul yöneticisi 285 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; Şişman (2012) tarafından geliştirilen;“Öğretim Liderliği Davranışları Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada 4 alt problem araştırılıp, bulguları yorumlanmaya çalışılmıştır. Verilerin analiz edilmesi ve yorumlanmasında; t-Testi, Kruskal-Wallis, Mann Whitney U ve Anova Testi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları aşağıdaki biçimde özetlenebilir: Ortaöğretim kurumları yöneticilerinin kendi öğretimsel liderlik davranışlarını gösterme düzeylerine ilişkin algıları, öğretmenlerin ortaöğretim kurumları yöneticilerinin öğretimsel liderlik davranışlarını gösterme düzeylerine ilişkin algılarından daha yüksek olduğu istatistiksel olarak anlaşılmıştır. Ortaöğretim kurumları yöneticilerinin, öğretimsel liderlik davranışlarını gösterme düzeylerine ilişkin öğretmen ve yönetici algıları arasında, yöneticilerin lehine anlamlı bir farklılık oluşmuştur. Ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin, ortaöğretim kurumları yöneticilerinin öğretimsel liderlik davranış düzeylerini; cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, mezun oldukları fakülte değişkenleri açısından değerlendirmeleri yönünden anlamlı bir farklılık oluştuğu görülürken; branş, bulundukları okuldaki çalışma süresi, öğrenim durumları ve okul türü değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık oluşmadığı istatistiki verilerden anlaşılmıştır. Öğretmenlerin hem ölçeğin geneline hem de tüm boyutlarına ilişkin ortaöğretim kurumları yöneticilerinin öğretimsel liderlik davranış düzeyleri hakkındaki algıları, görev yaptıkları ortaöğretim kurumunun YGS başarısı açısından değerlendirildiğinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Liderlik, Öğretimsel Liderlik, Okul Yöneticisi, Öğretmen, Öğretimsel Liderlik Davranış Boyutları, Düzey.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, it is aimed to find out the levels of administrators working in Secondary Education Institutions in representing educational leadership behaviours based on the views of school administrators and teachers. This research is a descriptive survey. The sample of the research consists of 32 school administrators and 285 teachers from nine Secondary Education Institutions in Ergani, Diyarbakır in 2013-2014 academic year. In this study“Educational Leadership Behaviours Scale”developed by Şişman in 2012 was used as a data collection instrument. Four sub-problems were researched and the results were interpreted.In analysing and interpreting the results; t-test, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test and Anova test were used. The results of the research can be summarized as written below: It is statistically understood that the perception of the administrators working in Secondary Education Institutions with respect to their own levels in representing the educational leadership behaviours is higher than the perception of the teachers with respect to the levels of admistrators working in Secondary Education Institutions in representing the educational leadership behaviours. A meaningful difference has occured between the views of the teachers and the school administrators with respect to the levels of administratorsworking in Secondary Education Institutions in representing the educational leadership behaviours in favour of of the school administrators. While a meaningful difference has been found in Secondary Education Institutions teachers'evaluations of Secondary Education Institutions administrators' representation levels of educational leadership behaviours in terms of gender, age, professional seniority and graduated faculty variables; it is understood from the statistical data that a meaningful difference hasn't occured in terms of field of study, working hours, educational level and the type of the school variables. It is seen that the views of the teachers about the levels of the administrators working in Secondary Education Institutions in representing the educational leadership behaviours concerning the scale in general and all parts of it haven't made a meaningful difference when evaluated in terms of Higher Education Exam success of their Secondary Education Institution.