Ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin okullarda farklılıkların yönetimine ilişkin algıları (Diyarbakır il örneği)
The perception of teachers in secondary schools regarding the management of diversity ( The sample case of the province of Diyarbakır )
  1. Tez No: 439991
  2. Yazar: BEYHAN METEROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN FAZLI ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılık, farklılıklarının yönetimi, ortaokullar, öğretmenle, Differences, differences management, middle schools, teachers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı, orta öğretim kurumlarında farklılıklarının yönetimi, görevli öğretmenlerin farklılıklarının yönetimine ilişkin algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Diyarbakır ili genelindeki ortaokullarda görevli 1231 öğretmen; örneklemini ise tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen 451 öğretmen oluşturmuştur. Araştırma verileri Ergül ve Kurtulmuş (2014) tarafından geliştirilen 'farklılıkların yönetimi'' ölçeğiyle toplanmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmanın amacı ve verilerin normallik dağılımı doğrultusunda uygun istatistikî teknikler kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçeklerden elde edilen verilerin normallik dağılımlarıyla ilgili çarpıklık, basıklık değerlerinin yanı sıra aritmetik ortalama ve medyan değerlerinde bakılmıştır. Ayrıca her bir bağımsız değişken açısından verilerin normal dağılım gösterip gösterilmediğine de bakılmıştır. Araştırmada, ortaöğretim kurumlarında görevli öğretmenlerin farklılıklarının yönetimine ilişkin algılarının iyi olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, öğretmenlerin farklılıklara yönelik yaklaşımlar ile yönetsel uygulamalara ilişkin algılarının cinsiyet, yaş, kıdem, okul yaşı değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı görülmüştür. Bununla birlikte okuldaki öğretmen sayısı değişkenine göre öğretmenlerin yönetsel uygulamalara ilişkin algılarının anlamlı bir şekilde farklılaştığı saptanmıştır. Bu araştırmadaki sonuçlar doğrultusunda bazı öneriler geliştirilmiştir. Bunlar; belki de en önemli olan demokratik bir ortamın sağlanıp şeffaf yönetim anlayışıyla farklılıklarının kabullenilmesi, görevlendirilmelerde öğretmenlerin farklılıklarının dikkate alınması, farklılıklarla ilgili düşüncelerin rahat bir şekilde dile getirilebileceği ortamların oluşturulması, yönetsel uygulamaların daha sistematik ve sürdürülebilir olmasını sağlamak için yöneticilerin farklılık ve farklılıklarının yönetimi ile ilgili bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi, okulun amaç ve değerlerini öğretmenlerin kabul etmelerini ve benimsemelerini sağlayıcı politikaların ortaya konması, öğretmenlerin gönüllü davranışlar sergilemelerine yönelik zeminler oluşturulması gerekliliği elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to manage the differences of teachers who work in middle schools and to examine them under various parameters. Descriptive statistics was used to analyse the data. 1231 teachers who work in middle schools of Diyarbakır forms the whole research and 451 teachers who were defined by stratified sampling forms the sampling of this research. The data was gathered by the“differences management”scale that was developed by Ergül and Kurulmuş (2014). The data was analized by using proper statistical techniques as according to the purpose of this research and normal distribution of the data. In additon to using the skewness and kurtosis measurement; the arithmetic mean and median are also considered in the aspects of normal distribution. It is also taken into account if the data shows normal distribuiton according to every independent variables. It is determined in this research that the teachers' perception of the diffences management is good enough. In addition to that, their perception doesn't differ in the aspects of gender,age or seniority. However, their perception related to the administrative applications significantly vary according to the parameters of the number of teachers in a school. In the light of the results of this research, some suggestions has been offered. Probably the most important of these suggestions are creating a democratic environment and making the acknowledgement of the differences possible with a transparent management method, taking the teachers' differences into consideration when giving assingments, creating a reliable environment for them to express their differences openly and freely, developing administrators' knowledge and abilities related to differences and their management, presenting the policies which enable teachers to accept and embrace the morals and objectives of the schools and to lay the groundwork for teachers to show volutary actions.