Dede Korkut Kitabı'nda ortaya çıkan bazı değerlerin liselerde yaşanabilirliğine ilişkin müdür ve öğretmen görüşleri
Vi̇ews of pri̇nci̇ples and teachers related to applicability of some values exist in Dede Korkut's Book in high school
  1. Tez No: 439992
  2. Yazar: AHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA TAŞDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Dede Korkut, Değer, Örgütsel Değerler, Müdür, Öğretmen, Culture, Dede Korkut, Value, Organizational Values, Principal, Teacher
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Dede Korkut Kitabı (hikâyeleri), İslamiyet öncesi dönemdeki Oğuzların yaşamlarından kesitler sunan epik bir destandır. Bu çalışmanın amacı, Dede Korkut Hikâyeleri'nde ön plana çıkan bazı kültürel değerlerin (“İstişare”,“Cesaret”,“Sosyal Dayanışma ve Birliktelik”,“Cömertlik-Yardımseverlik ve Misafirperverlik”,“Sevgi ve Saygı”,“Estetik Anlayış”) lise okul müdürleri ve öğretmen görüşlerine dayanarak örgütsel değerler çerçevesinde incelemektir. Bu doğrultuda Dede Korkut Hikâyeleri'nin lise okul kültürüne uygunluğunu tespit etmektir. Bu çalışma, nitel araştırma desenlerinden olgu bilim (fenomenoloji, görüngü bilim) deseni kullanılarak hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ise; Gaziantep'in Nizip ilçesindeki liselerde görev yapmakta olan 47 okul müdürü ve öğretmen oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile incelemeye tabi tutulmuştur. Katılımcılardan elde edilen bulgular neticesinde görüşler arasında belirgin farklılıkların görülmediği gözlenmiştir. Dede Korkut Hikâyeleri'nde ortaya çıkan bu değerlerin bireylerde toplumsal duyarlılığı arttırdığı, birlik ve beraberlik duygularını pekiştirdiği, öğrencilere liderlik ve girişimcilik özelliklerini kazandırdığı gibi kazanımları sağladığı yönündeki bulgulara ulaşılmıştır. Eğitim sisteminin ve toplumsal ahlak amaçlarının olgunluğa erişmiş, bütüncül ve ileriye dönük insan yetiştireceği yönünde bulgulara ulaşılmıştır. Bu bulgulara göre, bireylerin/öğrencilerin/eğitimcilerin bu eseri daha iyi anlayıp yaşamlarına tatbik edebilmesi için eserin layıkıyla güncellenmesi gerektiği yönünde tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The book of Dede Korkut (stories) is an epic legend examplifying the lives of Oghuz who were in the pre-Islamic era. The purpose of the study is to analyze certain values emerging in the Dede Korkut Stories (consultation, bravery, social solidarity and togetherness, generosity- benevolence, and hospitality, love and respect, aestethics) according to the views of principals and teachers within the frame of organizational values. It was identified that Dede Korkut Stories fit high school culture. This study was prepared by using phenemologic design, which is one of the qualitative designs. The work group is composed of 47 principals and teachers working in Nizip, Gaziantep. The data were gathered by semi structured interview technic. Tha data gathered were analyzed by content analysis. After having the findings from the participants, no distinctive differences were observed among the views. That the values emerging in the Dede Korkut Stories increased public sensitivity, reinforced the feeling of solidarity and togethernes, have the students leadership and entrepreneurship characteristics were found out. It was realized that educational system will bring up individulas donated with moral values' maturity and who are holistic and forward-looking. According to these findings, in ordet that individuals/students/ educators understand this work better and apply it to their lives, it was suggested that the work be updated.