İlkokul öğretmenlerinin iş doyum algıları Batman ili örneği
Elmantary school teachers job satisfaction perceptions
  1. Tez No: 439997
  2. Yazar: BİLAL SERİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN BELTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Öğretmenler, Batman, Job satistaction, Teachers, Batman
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı Batman ilinde görev yapan ilkokullarda çalışan öğretmenlerin iş doyumu düzeylerinin belirlenmesi ve bazı demografik değişkenlerin iş doyumu düzeyi ile ilişkilerinin saptanmasıdır. Bu kapsamda araştırmanın yürütülmesinde genel tarama modelinin alt türü olan betimsel tarama modeli kullanılarak Batman ili merkez ilçede yer alan resmi ilkokullarda 2014-2015 eğitim öğretim yılında görev yapmakta olan 1630 öğretmene“İş Doyumu Ölçeği”aracılığıyla görüşlerini belirtmeleri istenmiştir. Bu öğretmenlerden 449 adet geçerli“İş Doyumu Ölçeği”elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre Batman ilinde görev yapan öğretmenler Ücret ve Yükselme alt boyutunda iş doyum algıları genellikle oldukça düşük seviyededir. Diğer taraftan, Yönetim Ortamı, Çalışma Koşulları ve İşin Kendisi alt boyutunda ise genellikle olumlu algılara sahip oldukları görülmüştür. Ücret ve Ödüller boyutları haricinde diğer alt boyutlarda kadın ve erkek öğretmenlere göre farklılaşmalar gözlemlenmiştir. Öğrenim durumuna göre yalnızca Yükselme alt boyutunda yer alan maddelerden bazıları için elde edilen bulguların farklılaştığı görülmüştür. Yaş değişkenine göre gözlenen farklılaşmalar Yükselme alt boyutu hariç diğer alt boyutlarda gözlemlenmiştir. Gerçekleştirilen analizler madde bazında olduğu için sonuçların genellenebilmeleri mümkün değildir. Elde edilen bu bulgular ilgili literatür ışığında tartışılarak uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik gerekli öneriler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the job satisfaction levels of teacher who were employed in state schools located in Batman. One further aim of the current study is to investigate the relationship between job satisfaction levels and demographical characteristics of the participants. The study was designed as a descriptive survey study which is a sub type of survey designs. The study was conducted with 449 primary school teachers who work in Batman in the education year of 2014-2015. The data were collected by using "Job Satisfaction Scale). Based on the results, it was found that teachers have low level of perceptions on salary and progress in the job subscales. On the other hand, for the subscales of management environment, job conditions and job itself, teachers have relatively more positive perceptions. For the salary and bonuses subscales there was a different levels of perceptions based on gender. For the age variable, on all the subscales except progressing in the job, there was a significant level of differences. Those results are hard to generalize because of the fact that the analysis were made at item level. Finally, the findings were discussed in the light of relevant literature and recommendations were given to practitioners and researchers.