Kamu ilkokullarında görevli öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri Diyarbakır ili örneği
The levels of the organizational commitment of the teachers working in public primary school
- Tez No: 440000
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABİDİN DAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, örgütsel bağlılık, Primary school, organizational commitment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı, kamu ilkokullarında görevli öğretmenlerin bağlı bulundukları okulların örgütsel bağlılık durumuna ilişkin algılarının nasıl olduğunu ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın evrenini, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır İl Merkezindeki kamu ilkokullarında görevli öğretmenler oluşturmaktadır. Diyarbakır İl Merkezinde 68 ilkokul olup, bu okullarda toplam 1980 öğretmen görev yapmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, evrendeki okullardan random yöntemi ile seçilen 30 okul ve bu okullarda görevli 375 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Balay (2000) tarafından geliştirilmiş olan“Örgütsel Bağlılık”ölçeği kullanılmıştır. Ölçek üç boyut ve 27 maddeden oluşmuştur. Bu boyutlar,“uyum”,“özdeşleşme”ve“içselleştirme”dir. Verilerin analizlerinde aritmetik ortalama ( ), standart sapma (SS), t-testi ve varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Verilerin analizinden elde edilen bazı önemli bulgular şunlardır: I. Öğretmen algılarına göre örgütsel bağlılık ile ilgili ortalaması en yüksek olan ilk üç madde sırasıyla; (1) Okulumun başarısı için beklenenin ötesinde çaba gösteriyorum ( =3,54; Çok katılıyorum), (2) Bu okulun geleceğini gerçekten düşünüyorum ( =3,49; Çok katılıyorum), (3) Bu okulun problemlerini kendi problemlerim olarak algılıyorum ( =3,47; Çok Katılıyorum) ile okulumun yararı için her türlü fedakârlığı yaparım ( =3,47; Çok katılıyorum)'dır. II. Öğretmen algılarına göre örgütsel bağlılık ile ilgili ortalaması en düşük olan ilk üç madde ise sırasıyla; (1) Bu okulda çalışmaya karar vermekle büyük ölçüde hata ettiğimi düşünüyorum ( =1,70; Hiç katılmıyorum), (2) Bu okula uyum sağlamada güçlük çekiyorum ( =1,74; Hiç katılmıyorum) ve (3) Bu okulun kurallarına mecbur olduğum için uyuyorum ( =2,02; Az katılıyorum) olarak tespit edilmiştir. III. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık alt boyutlarına ilişkin algılarının ortalamaları, uyum boyutu için ( =2,13)“az katılıyorum”, özdeşleşme boyutu için ( =2,68)“orta düzeyde katılıyorum”ve içselleştirme boyutu için ise ( =3,17) yine“orta düzeyde katılıyorum”derecesinde saptanmıştır. IV. Araştırmaya katılan öğretmenlerin;“öğrenim durumu”değişkenine göre uyum boyutunda,“medeni durum”değişkenine göre içselleştirme boyutunda, kıdem değişkenine göre ise tüm boyutlarda (uyum, özdeşleşme, içselleştirme) algıları arasında anlamlı bir fark saptanmıştır. Ancak,“cinsiyet”değişkenine göre ise hiçbir boyutta anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal how the perceptions of teachers working in public primary schools about the organizational commitment status. The universe of this research consists of the teachers working in public primary schools in the center of Diyarbakır in the 2014-2015 academic year. There are 68 primary schools in the center of Diyarbakır and 1980 teachers work in these schools. The sample of the study consists of 30 schools randomly selected from the schools in the universe and 375 teachers working in these schools .“Organizational commitment”scale which was developed by Balay (2000) was used as the research data collection tool in this study. The scale consists of three dimensions and 27 items. These dimensions are“reconciliation”,“identification”,“internalization. The arithmetic mean ( ) , standard deviation (SS) , t-test and variance analysis (ANOVA) were used for the data analysis. The level of significance is 0.05 . Some important findings obtained from the data analysis are: I. According to the teachers' perceptions about organizational commitment , the highest average of the first three items respectively are ; (1) I strive beyond the expectations for the success of my school (( =3,54 ; strongly agree ) , (2) I really think the future of this school (( =3,49 ; strongly agree ) , (3) I perceive the problems of this school as my own problem (( =3,47 ; strongly agree) and I make every kind of sacrifice for my schools's benefit (( =3,47 ; strongly agree) . II. According to the teachers' perceptions about organizational commitment , the lowest average of the first three items respectively are ; (1) I think I highly made a mistake by deciding to work in this school ( =1,70 ; strongly disagree) , (2) I have difficulty in adapting to this school ( =1,74 ; strongly disagree) and (3) I obey the rules of this school because I am obliged to do like it ( =2,02 ; less agree) . III. The averages of the perceptions about the sub-dimensions of organizational commitment of the teachers are ”less agree“ ( =2,13) for the compromise dimension, ”agree moderately“ ( =2,68) for identification dimension and ”agree moderately " ( =3,17) for the internalization dimension IV. A significant difference in perception was found among the learning situation variant in the compliance dimension , marital status variant in the internalization dimension , seniority variant in all dimensions (compliance, identification, internalization) However, there wasn't any significant difference for the gender variant in any dimension.