Okul müdürlerinin liderlik stilleri, öğretmenlerin iş doyumu ve örgütsel adalet algıları arasındaki ilişki
Leadership styles, teachers ' job satisfaction and the relationship between organizational justice perceptions
- Tez No: 440012
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET DÖŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Stilleri, İş Doyumu, Örgütsel Adalet, Leadership, Leadership Styles, Job Satisfaction, Organızational Justice
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu araştırmanın amacı, okullarda görev yapan öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda okul müdürlerinin liderlik stilleri ile öğretmenlerin iş doyumu ve örgütsel adalet algıları arasındaki ilişkinin incelenmesine yöneliktir. Araştırmada korelasyonel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama araçları, 2014- 2015 eğitim – öğretim yılı içerisinde Kahramanmaraş' a bağlı Türkoğlu ilçesinde görev yapmakta olan 537 öğretmene uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak liderlik“rolleri ölçeği, iş doyumu ölçeği ve örgütsel adalet ölçeği”kullanılmıştır. Toplanan veriler –t testi, tek yönlü varyans analizi (anova), korelasyon ve çoklu regresyon analizi yapılarak incelenmiştir.İki gruba sahip olan (cinsiyet, branş) değişkenlerde -t testi, ikiden fazla gruba sahip olan (yaş, çalışma süresi) değişkenlerinde ise Tek yönlü varyans analizi ve Scheffe testi yapılmıştır. –t testi ve anova testinde veriler hem faktör hem de madde boyutunda incelenmiştir. Okul müdürlerinin liderlik stilleri ile öğretmenleri iş doyumu ve örgütsel adalet algıları arasındaki ilişkinin düzeyini belirlemek için ise korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda okul müdürlerinin vizyoner, öğretimsel ve kültürel liderlik rollerinin cinsiyet ve branş değişkenlerinde; iş doyumunun içsel boyutunun cinsiyet değişkeninde, dışsal boyutunun branş değişkeninde; örgütsel adalet algılarının ise etkileşimsel adalet boyutunda çalışma süresine değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. Ayrıca okul müdürlerinin liderlik stilleri ile öğretmenlerin iş doyumu ve örgütsel adalet algıları arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yapılan regresyon analizi sonucunda ise okul müdürlerinin liderlik stilleri ve öğretmenlerin örgütsel adalet algılarının iş doyumunu anlamlı bir şekilde yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this ınvestigation according to teacher's oponions directed towords to research relationship between school principal's leadership style and teacher's job satisfaction with perception of organizational justice. Relational scannig method that belongs corelational ınvestigation method is applied in the ınvestigation. Survey application done by 537 teachers in 2014 -2015 education period who in Türkoğlu district which belogs Kahramanmaraş country. Leadership role scale, Job satisfaction scale and organizational Justice scale are used as data collecting method. Collected data is studied by –t Test, one dimensional variance analyse (Anova), correlation andys, and multiple regression analyse. On the variables which has two groups gender, branch –t test, on the variables which has more than two groups ( age, working time) one dimensional variance analyse and scheffe test are studied. Data are investigated on both factor and matter dimension. Correlation analyse is done to define the level of relatıonship between school principal's leadership style and job satisfaction and perception of organızational justice of teachers. At the end of study, ıt is determined that; the role of visinhary, edycational and culturel leadership on the variable of gender and branch; ınternal dimension of job satisfaction on the gender variable, external dimension of job satisfaction on the branch variable; organızational justice perception on the effectional justice dimension according to working period differentiolted meaninfully. Further more, ıt has found out that there is meaninful positive, at middle level relationship between leadership styles of school principals and job satisfaction with perception of organızational justice of teachers. It has been found out that leadership style of school principals and perception of organızational justice of teachers affected meaninfully job satisfaction of teachers at the end of regression analyse.