Kaynaştırma eğitimi veren ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin kaynaştırma eğitiminde karşılaştığı problemler Batman il örneği
Primary and secondary education that inclusion problems faced in mainstream education teachers
  1. Tez No: 440013
  2. Yazar: ADEM YORULMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN FAZLI ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, BEP, kaynaştırma eğitimi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın amacı, İlk ve Ortaokulda kaynaştırma eğitimi veren öğretmenlerin, bu öğrencilere yönelik karşılaştığı problemleri belirlemek ve bu problemlere çözüm üretmektir. Bu yüzden kaynaştırma eğitimi veren İlkokul ve Ortaokul öğretmenlerinin cinsiyet, mesleki kıdem, yaş ve eğitim seviyelerine göre nasıl bir eğitim verdiklerini tespit etmenin önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırmanın evreni, bünyesinde kaynaştırma öğrencisi olan resmi İlkokul ve Ortaokulları kapsamaktadır. 2014-2015 eğitim öğretim yılındaki Batman il merkezi, Sason, Kozluk, Beşiri, Hasankeyf ve Gercüş İlçelerindeki İlkokul ve Ortaokulunda görev yapan öğretmenlere 34 sorulu anket uygulanarak veriler toplandı. Bu okullarda görev yapan 217 öğretmene anket uygulandı. Bu anketlerden hatalı doldurulan 11 tanesi geçersiz sayıldı. Geçerli sayılan 206 anket değerlendirmeye alındı. Araştırmada, daha önce geçerlilik ve güvenirlik hesaplaması yapılan (Güzel 2014) tarafından oluşturulan anket kullanılmıştır. Araştırma anketi iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm anketi dolduranın kişisel bilgilerinden, ikinci bölüm ise kaynaştırma eğitimi hakkındaki sorulardan oluşmaktadır. Kişisel bilgiler 7 sorudan, kaynaştırma eğitimi ile ilgili sorular ise 27 sorudan oluşmaktadır. Sorulara Evet Hayır şeklinde cevap verilmektedir. Araştırmanın sonucunda, İlkokul ve Ortaokul öğretmenlerinin yarısından fazlasının kaynaştırma eğitimi konusunda sınıfta ve okulda malzeme eksikliğinin bulunduğunu, kaynaştırma konusunda bilgiye ihtiyaçlarının olduğunu, Bireyselleştirilmiş Eğitim Programının hazırlanması konusunda yeterli bilgi sahibi olmadığını, okul rehber öğretmeninin onları bu konuda bilgilendirmediğini söylemiştir. Hem alan bilgisinde hem de hizmet içi eğitimde yeterli eğitime tabi tutulmayan okul idarecilerinin bu çalışma sayesinde, kaynaştırma eğitimine daha çok önem verecekleri düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to state the problems of inclusive workers working in primary and secondary schools and to produce solutions their problems. Because of this it is important that how the primary and secondary school`s teachers train in terms of their gender, professional senority, age and educational level. The research`s main subject contains punlic primary and secondary schools involving inclusive students. During 2014-2015 academic years we took a poll including 34 questions to teachers who work at primary and secondary schools from centre of Batman, Sason, Kozluk, Beşiri, Hasankeyf and Gercüş. And got datas ın these schools 217 teachers joined the questionnaries, 11 of these questionnaries were mistaken and they were regarded as invalid. The other 206 questionnaries regarded as valid were reccived for consideration. In the research a questionnarıe which has already had validity and trust compluting (Güzel 2014) was used. The research questionnarie consist of two parts. First part includes personal information of teachers. Second part consists of questions about inclusive education. There are 7 questions about personal information and 27 questions about inclusive education. There are“Yes”,“No”options in the questions. At the end of the research most of the primary and secondary teachers said that there are lack of equipment in the schools and classes for inclusive education. They state that they don`t have enough information about preparing of individualized education program and school conselors didn`t inform them about this sunject so they need information about inclusion. It is considered that thanks to this survey school managers who didn`t have both enough field information and job training will pay more attention to inclusive education. Key Word: inclusion, individualized education program (BEP), inclusive students