İlk ve ortaokul müdürlerinin stratejik liderlik davranışlarına ilişkin öğretmen algılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
The analysis of teachers' perception about primary and secondary school principals' strategic leadership behaviours in terms of certain variables
  1. Tez No: 440014
  2. Yazar: MAHMUT BİÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA TAŞDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Liderlik, Stratejik Liderlik, Okul Yöneticisi, Education, Leadership, Strategic Leadership, School Manager
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada ilk ve orta okul müdürlerinin stratejik liderlik davranışlarına ilişkin öğretmen görüşlerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Araştırma, Adıyaman ili merkezinde görevli ilk ve orta okul müdürlerinin stratejik liderlik davranışlarını saptama; öğretmenlerin okul müdürlerinin stratejik liderlik davranışlarına yönelik algılarını belirlemek, bu algıların stratejik liderlik davranışları arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve uygulayıcılara, araştırmacılara öneriler geliştirmeye yöneliktir. Araştırmanın evrenini 2014-2015 eğitim öğretim yılında Adıyaman ili merkezinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise tesadüfî küme örneklemesi kullanılarak seçilen 320 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada cinsiyet değişkenine göre dönüşümcü ve yönetimsel liderlik boyutlarında öğretmenlerin görüşleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu ve bulunan anlamlı farklılığın ise erkek öğretmenlerin lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca mesleki kıdem değişkenine göre okul müdürlerinin stratejik liderlik davranışlarına ilişkin dönüşümcü ve yönetimsel liderlik boyutlarında öğretmen görüşleri arasında anlamlı bir farklılığın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Okul müdürlerinin stratejik liderlik davranışlarına ilişkin dönüşümcü ve politik liderlik boyutlarında yaş değişkenine göre öğretmen görüşleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to reveal the teachers' opinions about the primary and secondary school principals' strategic leadership behaviors. The research is about identifying strategic leadership behaviors of primary and secondary school principals who work in Adıyaman city center, identifying teachers', primary and secondary school principals' strategic leadership perceptions, By identifying the relation between the perceptions and strategic leadership behaviors, it was aimed to offer suggestions to practitioners, and researchers. The population of the research is comprised of teachers working in Adıyaman city center in the 2014-2015 academic year. The research's sample is comprised of 320 teachers selected by using random cluster sampling According to the gender variable, it was found out that there is a significant difference among teachers' opinions in the sub dimension of transformational and administrative leadership, and the significant difference is for male teachers. Moreover, it was realized that according to the seniority variable, there is a significant difference among the teachers' opinions in the sub dimension of transformational and administrative leadership. It was identified that according to the age variable, a significant difference appears in the transformational and political leadership sub dimensions about the primary and secondary school principals' strategic leadership behaviors.