İlkokullarda görevli yönetici ve öğretmenlerin toplam kalite yönetimine karşı tutumları
Attutude of the teachers and administrators working in the primary schools against the total quality management
- Tez No: 440019
- Danışmanlar: PROF. DR. TOKAY GEDİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Quality, total quality, total quality management
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Sürekli değişen ve gelişen dünyada eğitim sisteminin ve ona bağlı unsurların bu döngüye ayak uydurabiliyor olmaları kaçınılmaz bir gerekliliktir. Eğitim kurumlarının vazgeçilmez parçaları olan yönetici ve öğretmenlerin zamanın gereklerine uyum sağlama arzuları, değişime bakış açıları ve kalite anlayışları yetişen nesillere yön vermektedir. Dolayısıyla okullarda toplam kalite anlayışının durumu, pek çok konu hakkında fikir edinmeyi sağlayabilmektedir. Bu araştırmanın amacı ilkokullarda, toplam kalite uygulamalarında yönetici ve öğretmenlerinin algı düzeylerini ölçmektedir. Ayrıca yönetici ve öğretmenlerin demografik özelliklerinin toplam kalite uygulamalarına etkisinin olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Şanlıurfa ili Viranşehir ilçe merkezinde bulunan ilkokullardaki yönetici ve öğretmenlerin, Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamalarına ilişkin algılarını belirlemektir. Araştırmanın evrenini 2013–2014 öğretim yılında Şanlıurfa ili Viranşehir ilçe merkezinde görev yapan öğretmen ve yöneticiler oluşturmuştur. Araştırmanın örnekleminde 259 öğretmen yer almıştır. Bu çalışmada Öter ve Töremen tarafından geliştirilen veri toplama aracı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS paket programından yararlanılmıştır. Anket sorularının cevaplandırılmasında ve değerlendirilmesinde, beş ile bir arasında değişen beşli Likert ölçeği kullanılmıştır. Beşli ölçeğin kullanıldığı anket sorularına verilen cevapların aritmetik ortalaması ve standart sapması hesaplanmış, gruplar arasındaki ilişki durumları uygun metodlar kullanılarak test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda öğretmen görüşleri açısından hiçbir değişkene göre anlamlı farklılık tespit edilmezken, yönetici görüşlerinin hizmet yılı değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda okullarda gerekli olan değişimin sağlanması ve eğitimde kalitenin arttırılması konusunda yeni bir yaklaşım olarak karşımıza çıkan TKY'nin, başta yönetici ve öğretmenler olmak üzere tüm katılımcılar tarafından doğru biçimde algılanması sağlanmalıdır sonucuna ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
It is an inevitable necessity that education system and related aspects should be adapting itself to the continuously changing and developing world. As they are the indispensable parts of the educational system, administrators' and teachers'desire in order to adopt themselves the necessities of the time and their approach to change and their understanding on quality are leading the growing new generations. Therefore, the condition of understanding of the quality may provide ideas about many fields in the schools. Perceptions of teachers in Viranşehir province center of Şanlıurfa city about Total Quality Management (TQM) applications are being determined. Population has been consisted of the teachers and administrators working in 2013-2014 educational season in Viranşehir province center of Şanlıurfa city. 259 teachers have been participated to the investigation examples. Quintet Likert scale that is changing between one and five has been used to answer the survey questions and their assessment. Standard variation and arithmetical average for the survey questions where quintet scale has been used and the relationship between the groups has been tested by using the suitable methods. According to the findings, the TQM that we have been encountered as a new approach in order to develop the quality and facilitation the necessary changes in school, it can be extrapolated that it should be facilitated that all the participants and especially teachers and administrators should perceive the issue correctly.