Okul yöneticilerinin teknoloji liderliği rollerine ilişkin yönetici ve öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi
Assessment of school administrators of technology leadership views regarding the role of principals and teachers
  1. Tez No: 440020
  2. Yazar: HALİL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH TÖREMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Liderliği, İlköğretim Okulu Yöneticileri, Okul İklimi, Öğretmen Görüşleri, Technology Leadership, School Administrators, School Climate, Teacher Feedback
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin teknoloji liderliği rolleri ile okul yöneticisi arasındaki ilişkiyi, öğretmen görüşlerine göre belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda önce öğretmen görüşlerine göre, ilköğretim okulu yöneticilerinin teknoloji liderliği rolleri ve okul iklimi belirlenmiştir. Daha sonra ise öğretmen görüşlerinin cinsiyet, görev, eğitim durumu, meslekteki ve okuldaki kıdem değişkenlerinden hangilerine göre anlamlı fark gösterdiği belirlenmiştir. Son olarak öğretmen görüşlerine göre, okul yöneticilerinin teknoloji liderliği rollerini belirleyen alt boyutlarla okul iklimini oluşturan alt boyutlar arasındaki ilişki incelenmiştir. Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin görüşlerine göre, okul yöneticilerinin teknoloji liderliği rollerinin alt boyutları olan“Gelişim ve Değerlendirme”,“Destek”,“Planlama ve Denetim”ve“Etik ve Güvenlik”rollerini yerine getirme düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Meslekî kıdem değişkeni açısından okul yöneticilerinin görüşleri arasında“Gelişim ve Değerlendirme”,“Destek”ve“Planlama ve Denetim”alt boyutlarındaki rollerini yerine getirmelerine ilişkin anlamlı farklılaşmalar bulunurken,“Etik ve Güvenlik”alt boyutundaki rollerine ilişkin anlamlı bir farklılaşma bulunmamıştır. Eğitim durumu değişkeni açısından okul yöneticilerinin teknoloji liderliği rollerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research, the relationship between school administrators technology leadership roles with school administrators to determine according to the teachers' opinions. For this purpose, according to the teachers' opinions ago, elementary school administrators technology leadership roles have been identified. Then the gender of the teachers' opinions, duties, education level, their seniority in the profession and in schools according to which it was determined that no significant difference. Finally, according to the teachers' opinions, the relationship between the dimensions of technology leadership and school administrators to make up the school climate dimensions that determine the roles were investigated. In the opinion of the school administrators and teachers, the lower dimensions of the role technology leadership of school administrators“Development and Evaluation”,“Support”,“Planning and Control”and“Ethics and Safety”was determined to be high to bring the level to play their roles. Between the views of school administrators in terms of seniority variable“Development and Evaluation”,“Support”and“Planning and Control”There are significant variations in the dimensions related to fulfill their roles.“Ethics and Safety”for their role in the sub-dimensions A significant difference was not found.in the terms of educational status variable between the views on the role of school administrators were no significant differences in technology leadership.