Vazookluziv kriz ile başvuran orak hücre anemili hastalarda mikrorna düzeylerinin krizle ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of microrna expression during painful crisis and steady state in sickle cell anemia
- Tez No: 440039
- Danışmanlar: PROF. DR. YURDANUR KILINÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk, mikroRNA, orak hücre anemisi, children, microRNA, sickle cell anemia
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Vazookluziv Kriz ile Başvuran Orak Hücre Anemili Hastalarda MikroRNA Düzeylerinin Krizle İlişkisinin Değerlendirilmesi Giriş: Orak hücre anemisi (OHA), hemoglobin S (HbS) hemoglobinin homozigot olduğu durumda anemi, sık krizler, çeşitli organ hasarları ile sonuçlanan bir hastalıktır. MikroRNAlar, genom üzerinde proteine translasyonu gerçekleşmeyen hedef geni baskılayarak hücrenin gelişim, farklılaşma ve ölümü gibi farklı olaylarda düzenleyici rol oynayan 19-25 nükleotid uzunluğunda RNA'lardır. Amaç: Bu çalışmada orak hücre anemili hastalarda ağrılı kriz ve kriz dışı dönemdeki mikroRNA düzeylerinin krizle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntemler: Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı'nda izlenen 17 orak hücre anemili hastadan kriz döneminde ve aynı hastalardan kriz dışı dönemde kan örnekleri alındı. Kontrol grubu olarak anemisi ve sistemik bir hastalığı olmayan aynı yaş grubundan 16 sağlıklı çocuktan kan örnekleri alındı. Hasta ve kontrol grubundan tam kan sayımı, hemoglobin elektroforezi (alkali ve asit pH'da) ve biyokimya parametreleri çalışıldı. Hastalardan hsa-miR-144 ve hsa-miR-451 gerçek zamanlı PCR ile tetkik edildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Orak hücre anemili hastalarda kontrol grubuna göre hemoglobin ve hematokrit değerleri düşük idi (p0,05). Hastalarda kriz döneminde bakılan miRNA 451 düzeyi kriz dışı döneme göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p0,05). Sonuç: Çalışma sonucunda miRNA 144 ve miRNA 451 düzeyleri orak hücre anemili hastaların ağrılı kriz dönemlerinde yüksek saptandı. Orak hücre anemisinde miRNA düzeylerinin krizle ilişkisinin net bir biçimde belirlenebilmesi için daha geniş çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of MicroRNA Expression during Painful Crisis and Steady State in Sickle Cell Anemia Introduction: Sickle cell anemia is a disease which is with homozygous HbS, resulting anemia, frequent crises and various organ damages. MicroRNAs (miRs) are a group of non-coding RNAs of ~19-25 nucleotides in length, which post-tran-scriptionally regulate the expression of their target genes as well as proliferation, differentiation and apoptosis. Aim: In this study, we aimed to investigate the evaluation of microRNA expression during painful crisis and steady state in sickle cell anemia patients. Materials and method: Seventeen patients, who are followed by Çukurova University Department of Pediatric Hematology were included in this study. Blood samples were collected in all of these patients during painful crisis and steady state. Control group was formed with sixteen healthy children age matched without any systemic disease. Complete blood count, hemoglobin electrophoresis (both in alkali and acid pH) and biochemical parameters were studied in both groups. Also patients' microRNA 451 and microRNA 144 expressing levels were studied by real time PCR and whole data was statistically analyzed. Findings: Hemoglobin and hematocrit levels were significantly lower in sickle cell anemia patients than control group (p0,05). The microRNA 451 levels were significantly high in sickle cell anemia patients with painful crisis comparing with control group (p0,05). Result: As a result we found high levels of microRNA 451 and microRNA 144 in sickle cell anemia patients during painful crisis period. We need further detailed studies in order to understand the effect of microRNA on prognosis in sickle cell anemia.