Orak hücre anemisi ağrılı kriz tanısında homosistein düzeyi ve MG'un tedavideki etkinliği
Homocysteine level in diagnosis of sickle cell anemia vaso-occlusive crisis and efficacy of magnesium in treatment
  1. Tez No: 735273
  2. Yazar: TUNCAY ERTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KEKEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Orak hücreli anemi, Vazo-oklüziv kriz, Homosistein, Magnezyum, Sickle cell anemia, Vaso-occlusive crisis, Homocysteine, Magnesium
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızda ağrılı kriz ile acil servise başvuran yetişkin orak hücre anemi hastalarını klinik ve laboratuvar bulguları eşliğinde değerlendirerek ağrılı kriz tedavisinde magnezyumun(Mg+2) kriz ağrı düzeyleri üzerinde olan etkisini ve homosisteinin ağrılı krizde tanı değerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Mart 2020 - Şubat 2022 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne vazo-oklüziv ağrılı kriz ile başvuran 18 yaş üstü orak hücre anemisi olan hastaların dahil edildiği çalışmamızda toplam 62 hasta değerlendirildi. Hastalar başvuru sırasındaki VAS ağrı düzeylerine göre orta ve şiddetli olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların başvuru sırasındaki, geleneksel tedavi sonrasındaki ve Mg+2 tedavisi sonrasındaki vizüel ağrı skalası (VAS) skorları kaydedilerek karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 62 hastanın 32'si (%51,6) kadın idi. Hastalar cinsiyetlerine göre ayrıldığında yaş, ağrı şiddeti, hastaneye yatış oranları ve tekrarlı başvuru oranları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı gözlendi (p>0,05). Erkek hastaların homosistein seviyeleri 17±11,4 µmol/L iken kadın hastaların ortalama homosistein seviyeleri 11,7±5,7 µmol/L olduğu tespit edilmiş olup erkeklerde istatistiksel olarak anlamlı bir yükseklik mevcuttu (p=0,033). Hastalar COVID-19 geçirip geçirmeme durumlarına göre ayrılarak değerlendirildiğinde; yaş, cinsiyet, VAS skoru, EKG bulguları, yatış durumu ve tekrarlı başvuru sayıları açısından iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olmadığı saptandı (p>0,05). COVID-19 geçiren hastaların homosistein düzeyleri geçirmeyen hastalara göre anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0,041). Hastalar VAS skorlarına göre orta ve şiddetli olarak iki gruba ayrılarak değerlendirildiğinde yaş, eritrosit replasmanı yapılma durumu, EKG bulgusu, ağrılı krizi tetikleyen etmen, yatış durumu, tekrarlı başvuru sayısı ve homosistein düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görüldü (p>0,05). Homosistein düzeyleri orta şiddette ağrısı olan grupta daha yüksek olmasına rağmen aradaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmadı. Magnezyum tedavisi sonrası hem orta şiddette hem de şiddetli ağrı ile başvuran hastaların ağrı düzeyleri açısından anlamlı fayda gördükleri saptandı (p=0,001). Acil servisteki tedavilerinin ardından servis yatışına karar verilen hastaların da her aşamada saptanan VAS skorları taburcu edilen hastalara göre anlamlı olarak yüksek olarak tespit edildi (p=0,001). Sonuç: Acil servise vazo-oklüziv kriz ile başvuran orak hücre hastası erkeklerde ve COVID-19 geçirenlerde homosistein düzeylerinin anlamlı olarak yüksek olduğu gözlendi. Çalışmamız sonucunda Mg+2 tedavisinin orak hücre anemili hastaların vazo-oklüziv krizinde etkili bir tedavi olduğu gösterildi. Hastaların ağrı düzeylerini azaltmak için destekleyici tedavi amacıyla analjezik tedavinin yanına magnezyumun eklenebileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca homosistein düzeyi orak hücreli anemi hastalarında tanı açısından erkeklerde yardımcı olabileceğinden başvuru sırasında çalışılmasını önermekteyiz. Ağrı skalası skorunun yüksek olması ve tedavi ile gerilememesi servis yatış endikasyonu açısından anlamlıdır. VAS'a göre tedavi ile hastanın ağrısında gerileme olmaması bu hastalarda servis yatış endikasyonudur.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the effect of magnesium (Mg+2) on crisis pain levels and the diagnostic value of homocysteine in the treatment of painful crisis by evaluating adult sickle cell anemia patients who applied to the emergency department with painful crisis in the light of clinical and laboratory findings. Material and Method: A total of 62 patients were evaluated in our study, which included patients over the age of 18 with sickle cell anemia who applied to the Emergency Department of Çukurova University Medical Faculty Hospital between March 2020 and February 2022 with vaso-occlusive painful crisis. The patients were divided into two groups as moderate and severe according to their VAS pain levels at the time of admission. The visual pain scale (VAS) scores of the patients at admission, after conventional treatment, and after Mg+2 treatment were recorded and compared. Results: Thirty-two (51.6%) of the 62 patients included in our study were women. When the patients were separated according to their gender, it was observed that there was no significant relationship between age, pain severity, hospitalization rates and recurrent admission rates (p>0.05). While the homocysteine levels of male patients were 17±11.4 µmol/L, the mean homocysteine levels of female patients were found to be 11.7±5.7 µmol/L, and there was a statistically significant increase in males (p=0.033). When the patients are evaluated according to whether they have COVID-19 or not; There was no statistically significant difference between the two groups in terms of age, gender, VAS score, ECG findings, hospitalization status and the number of repeated admissions (p>0.05). Homocysteine levels of patients who had COVID-19 were found to be significantly higher than those who did not (p=0.041). When the patients were divided into two groups as moderate and severe according to their VAS scores, there was no statistically significant difference in terms of age, erythrocyte replacement status, ECG finding, the factor triggering the painful crisis, hospitalization, the number of repeated admissions, and homocysteine levels (p>0.05). Although homocysteine levels were higher in the group with moderate pain, the difference was not statistically significant. It was determined that patients who presented with both moderate and severe pain after magnesium treatment had a significant benefit in terms of pain levels (p=0.001). The VAS scores determined at each stage of the patients who were decided to be hospitalized after their treatment in the emergency department were found to be significantly higher than the patients who were discharged (p=0.001). Conclusion: Homocysteine levels were observed to be significantly higher in men with sickle cell disease and those who had COVID-19, who presented to the emergency department with vaso-occlusive crisis. As a result of our study, it was shown that Mg+2 therapy is an effective treatment in the vaso-occlusive crisis of patients with sickle cell anemia. We think that magnesium can be added to the analgesic treatment for supportive treatment to reduce the pain levels of the patients. In addition, we recommend that homocysteine level be studied in patients with sickle cell anemia in terms of diagnosis, since it can be helpful in men. A high pain scale score and its failure to regress with treatment are significant in terms of ward hospitalization indication. According to VAS, the absence of regression in the patient's pain with treatment is an indication for ward hospitalization in these patients.