İki farklı lipid preperatının prematüre bebeklerin antioksidan enzimleri ve lipid peroksidasyonu ve morbidite üzerine etkileri
The effects of two different lipid preperations on antioxidant enzymes, lipid peroxidation and morbidity of premature newborns
  1. Tez No: 440048
  2. Yazar: BURAK POYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER YAPICIOĞLU YILDIZDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SMOFlipid, Clinoleic, Prematüre, morbidite, antioksidan enzimler, lipit peroksidasyonu, SMOFlipid, Clinoleic, preterm, morbidity, antioxidant enzymes, lipid peroxidation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
İki Farklı Lipid Preperatının Prematüre Bebeklerin Antioksidan Enzimleri ve Lipid Peroksidasyonu ve Morbidite Üzerine Etkileri Amaç: Bu çalışmada prematüre bebeklerde total parenteral beslenme (TPB) içeriğinde kullanılan iki farklı lipit preperatının antioksidan enzimler, lipit peroksidasyonu ve morbidite üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya yaşamın ilk gününden itibaren TPB başlanan ve en az 7 gün lipit desteği alan GY≤32 hf ve/veya DA≤1500 gr olan bebekler alındı. Bebekler randomize olarak ya SMOFlipid ya da Clinoleic preperatı aldılar. Lipit öncesi, 7. gün ve 28. günde biyokimya değerleri, oksidan ve antioksidan düzeyleri ve prematüre retinopatisi (ROP), intraventriküler kanama (İVK), bronkopulmoner displazi (BPD), nekrotizan enterokolit (NEK), kolestaz ve enfeksiyon oranları karşılaştırıldı. Bulgular: SMOFlipid grubunda 27, Clinoleic grubunda 23 hasta vardı. Gruplar arasında preeklampsi, eklampsi, erken membran rüptürü, koryoamniyonit ve annede idrar yolu enfeksiyonu sıklığı, gestasyon yaşı, doğum ağırlığı, Apgar skorları, oksijen alma süreleri, mekanik ventilatörde kalma süreleri, tam beslenmeye geçiş süreleri, TPB ve lipit alma süreleri benzerdi. Ancak uzamış membran rüptürü oranı Clinoleic alan grupta daha fazlaydı (8/23, % 34,8'e karşın 1/27, % 3,7), (p=0,007). SMOFlipid grubu doğum ağırlığına ortalama 10 günde, Clinoleic grubu ise 13 günde erişmişti (p= 0,013). İki grup arasında İVK, ROP, BPD, enfeksiyon ve kolestaz açısından fark gözlenmedi (p>0,05). Antioksidan düzeylere baktığımızda Clinoleic grubunda 7. günde süperoksit dismutaz (SOD), 7. ve 28. günde katalaz (CAT) değerleri daha yüksekti (p=0.048, p= 0.06, p=0.009). Glutatyon peroksidaz (GPx) ise farklı değildi. Lipit peroksidasyonunu gösteren tiyobütirik asitle reaksiyona giren maddeler (TBARS) düzeyleri Clinoleic grubunda hem 1.günde hem de 7. günde daha yüksekti (p=0,004, p=0,005), 28. günde ise farklılık yoktu. SMOFlipid grubundaki hastaların TBARS ve GPx değerleri zaman içinde değişiklik göstermemesine karşın, Clinoleic grubunda TBARS düzeyleri düşüş gösterdi. CAT ve SOD zaman içerisinde değişkenlik göstermekle birlikte iki lipit preperatı arasında değişim açısından farklılık saptanamadı. Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda her iki lipit preperatının da preterm bebeklerde güvenilir olduğunu ve iyi tolere edildiğini saptadık. Hematolojik ve biyokimyasal parametreler bakımından farkları yoktu. Ayrıca erken dönem morbiditeler açısından da farklılık saptamadık. Özellikle de oksidan sistem ve antioksidan enzim çalışmaları için daha fazla sayıda hastanın alındığı prospektif, randomize çalışmalar yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The Effects of Two Different Lipid Preperations on Antıoxıdant Enzymes and Lipid Peroxidation and Morbidity of Premature Newborns Purpose: In this study; we aimed to investigate the effects of two different lipid preperations on antioxidant enzymes, lipid peroxidation and morbidity of preterm babies. Materials and Methods: We enrolled the preterm babies ≤32 gestastional weeks age and/or ≤1500 g who were applied lipid preperation for total parenteral nutrition in the first day of life and continued at least 7 days. The patients were enrolled to SMOFlipid or Clinoleic lipid groups randomly. Biochemical values, hematological values, oxidant and antioxidant levels in the first day of life, in the 7th day of lipid use and in the 28th day of life, retinopathy of prematurity (ROP), intraventricular hemorrhagia (IVH), broncopulmonary dysplasia (BPD), necrotising enterocolitis, cholestasis and infection rates were compared. Results: There were 27 patients in the SMOFlipid group and 23 patients in the Clinoleic groups. Frequency of eclampsia, preeclampsia, premature rupture of membranes, chorioamnionitis and urinary tract infection of mothers were similar between groups. Also there was no significant difference in terms of gestastional age, Apgar scores, duration of oxygen treatment and mechanical ventilation, day of full enteral feeding, durations of parenteral nutrition and lipid administration between groups. However prolonged premature rupture of membranes ratio was higher in the Clinoleic lipid group, (8/23, %34,8 versus 1/27, %3,7) (p= 0,007). Time of catch up birth weight was 10 days in SMOFlipid and 13 days in Clinoleic lipid groups (p= 0,013). Renal functions, hepatic enzymes, hematological and biochemical values were similar. In Clinoleic group; SOD levels were higher than SMOFlipid group at 7th day and also CAT levels were higher at days of 7 and 28. There was no difference in GPx levels between groups. TBARS, which are indicators of lipid peroxidation, were found to be higher in Clinoleic group at days of 1 and also 7 (p= 0,04, p= 0,05). There was no difference about TBARS levels at 28th day. While no difference was shown in TBARS and GPx levels within time in SMOFlipid group; TBARS decreased in Clinoleic group. CAT and SOD levels showed variability within time but this variability was not influced by the lipid preperation types. There was no difference in IVH, ROP, BPD, infection and cholestasis ratios. Conclusion: Both lipid preperations seem to be safe and well tolerated in preterm babies. There were no differences in terms of hematological and biochemical values. We also could not detect any difference in morbidities of the patients. However, further prospective randomised studies including more patients are needed for evaluating the effects of these lipid preperations on oxidant system and antioxidant enzymes.