Çukurova Üniversitesi öğretim üyelerinin periyodik sağlık muayenesi algıları, bilgi düzeyleri ve periyodik sağlık muayenesi yaptırma durumları
Level of knowledge and perception about periodic health examinations and real action for periodic health examinations of academicians in Çukurova University
  1. Tez No: 440050
  2. Yazar: EMRAH ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SAATÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, akademisyenler, Çukurova Üniversitesi, periyodik sağlık muayenesi, Academician, Cukurova University, family medicine, periodic health examination
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Amacımız, Çukurova Üniversitesi akademisyenlerdeki periyodik sağlık muayenesi bilgi düzeylerini, algılarını belirlemek ve yaptırma durumlarını sorgulamak ve sosyodemografik faktörlerin ve sağlıkla ilgili bazı davranışların sağlık taraması yaptırma davranışlarına etkilerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma evrenini, Çukurova Üniversitesi Tıp ve Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri oluşturmaktadır. Dokuz sorudan oluşan sosyodemografik bilgi formu, 19 sorudan oluşan periyodik sağlık muayenesi bilgi düzeyi, 27 sorudan oluşan periyodik sağlık muayenesi algısı, 24 sorudan oluşan periyodik sağlık muayenesi yaptırma durumları anketi uygulanarak toplanan veriler kodlanarak bilgisayara girilmiş ve SPSS istatistiksel analiz programı aracılığı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya Tıp Fakültesi'nden 143 (% 69,8), Ziraat Fakültesi'nden 62 (% 30,2) olmak üzere toplam 205 kişi katıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 49,5 ±9,2 yıl idi (min:30 max:80) ve % 56,4'ü (n=116) erkek, % 43,4'ü (n=89) kadındı. Katılımcıların % 25,3'ü (52) düzenli egzersiz yaptığını, % 38,7'si (n=24) düzenli beslendiğini belirtti. Katılımcıların % 59,5'i (n=122) tarama testi yaptırmak için istekliydi. Sağlık durumlarını 'orta' olarak değerlendirenler tarama testi yaptırmaya daha istekliydi. Katılımcıların % 76,0'sı (n=156) beden kitle endeksi, % 82,4'ü (n=169) kan lipit profili, % 94,1'i (n=193) kan basıncı ölçümü yaptırmıştı. Katılımcılar artan yaşlarıyla beraber daha sık kan basıncı ölçtürmekteydi. Kadın katılımcıların pap-smear yaptırma oranı % 52,3 (n=46), mamografi yaptırma oranları % 48,9'du (n=43). Elli yaş ve üzeri katılımcıların % 16,5'i (n=17) son 10 yılda kolonoskopi, % 19,4'ü (n=20) son bir yılda gaitada gizli kan testi yaptırmıştı. Sonuç: Periyodik sağlık muayeneleri bilgi düzeyi ve yaptırma durumu yaş, cinsiyet, sosyoekonomik durum ve mevcut sağlık durumundan etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim is to determine level of knowledge and perception about periodic health examinations and real action for periodic health examinations of academicians in Cukurova University and also the impact of sociodemographic factors and health related behaviors on their periodic health examinations behaviours. Material and Methods: Our sample was academic staff of Faculty of Medicine and Faculty of Agriculture in Cukurova University. Participants completed sociodemographic questionnaire, questionnaire for knowledge, perception and real action of periodic health examinations. Data analyzed using SPSS statistical analysis program. Results: Of participants, 143 (69.8%) were from Faculty of Medicine, 62 (30.2%) were from Faculty of Agriculture (205). The mean age was 49.5 ± 9.2 years (min: 30 max: 80). Of participants, 56.4%(n=116) were male, 25.3% (n=52) having regular exercise, 38.7% (n=24) having regular diet, 59.5% (n=122) were willing to undergo screening test. Participants who evaluated their overall health status as 'moderate' were more willing to undergo screening test, 12.1% (n=25) didn't believe in screening, 76.0% (n=156) measured body mass index, 82.4% (n=169) blood lipid levels, 94.1% (n=193) blood pressure. Of female participants 52.3% (n=46) had PAP-smear, 48.9% (n=43) mamography. Of 50 years and older respondents, 16.5% (n=17) had colonoscopy in the past 10 years and 19.4% (n=20) had fecal occult blood test in the past year. Conclusion: Knowledge and behavior of periodic health examinations are affected by age, gender and socioeconomic status, perception about periodic health examinations, health concerns and current state of health.