Bilinci kapalı hastalarda optik sinir çapının beyin ödemini göstermedeki etkinliğinin araştırılması
The efficiency of optic nerve sheath diameterto detect brain edema in unconscious patients
  1. Tez No: 440054
  2. Yazar: HAYRETTİN MEFTUN KAPTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ AYDIN KAMA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin ödemi, Optik Sinir Kılıfı Çapı, Ultrason
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Bilinci Kapalı Hastalarda Optik Sinir Çapının Beyin Ödemini Göstermedeki Etkinliğinin Araştırılması Amaç: Optik sinir kılıf çapındaki (OSKÇ) genişleme düzeyinin beyin ödemini göstermedeki etkinliğinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Prospektif ve gözlemsel olan bu çalışmada Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine Eylül 2014-Eylül 2015 arasında başvuran hastalardan 18 yaşından büyük bilinci kapalı olan hasta grubu incelendi. Hastaların herhangi bir tanısal görüntüleme yöntemi kullanmadan OSKÇ'leri HITACHI ALOKA F 37 ultrasonografi (USG) cihazı kullanarak 7,5 mHz lineer prob ile bilateral ölçüldü. Beyin tomografisi görüntülerinden her iki OSKÇ'leri ölçüldü. Sağlıklı gönüllülerin USG ile bilateral OSKÇ'leri ölçüldü. Ölçümler kayıt altına alındı ve veriler Statistical Package for the Social Sciencefor Windows (SPSS, Inc., Chicago, IL) version 22.0 istatistik programı kullanılarak değerlendirildi. Normal dağılıma uyan veriler için t-testi uymayanlar için Mann-Whitney U Testi uygulandı ve p0.05). Kontrol grubunda 67 gönüllünün USG ile OSKÇ'leri arasında istatiksel olarak fark bulunmadı (p>0,05). BBT'si normal sınırlarda olan 66 hastanın tomografi görüntülerinde OSKÇ'leri arasında fark bulunmadı (p>0,05). Beyin ödemi tespit edilen 41 hastanın OSKÇ'leri ile beyin ödemi arasında yaş, cinsiyet ve tomografi görüntüleri üzerinden sağ-sol göz açısından fark bulunmadı (p>0,05). Beyin ödemi olan 41 hasta ve BBT'si normal raporlanan 66 hasta karşılaştırıldığında OSKÇ açısından anlamlı fark bulundu (p = 0,0001). Cut-off değeri >5 mm sensitivite; % 88, spesivisite; % 33, > 5,5 mm sensitivite; % 68, spesivisite; % 59, > 6 mm sensitivite; % 53spesivisite; %77. Cut-off değeri arttıkça sensitivite düşmekte ve spesivisite artmaktadır. Sağlıklı katılımcıların USG ölçümleri ve BBT normal olarak raporlanan hastaların OSKÇ'leri arasında anlamlı fark bulunmuştur (p = 0,000105). Ölçümlerin USG ve BBT ile yapılması arasında fark vardır. Sonuç: Beyin ödemi olan hastalarda OSKÇ genişlemekte ve görüntüleme yöntemleri ile ölçülebilmektedir. OSKÇ'nin USG ve BBT ile ölçülmesi arasında anlamlı bir fark vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFICIENCY OF OPTIC NERVE SHEATH DIAMETERTO DETECT BRAIN EDEMA IN UNCONSCIOUS PATIENTS OBJECTIVES: The objective of this study was to investigate the efficiency of optic nerve sheath diameter (ONSD) expansion in detection of brain edema. METHOD: In this prospective observational study, unconscios patients overeighteen years-old, who admitted to Abant Izzet Baysal University School of Medicine Hospital Emergency Department between September 2014 andSeptember 2015, were enrolled. Before any diagnostic methods were used, both eyes were scanned with HITACHI ALOKA F 37 USG device with 7,5 mHz lineer transducer probe and ONSDs were measured. After that Cranial Computerized Tomography (CT) scan was performed the ONSD were measured bilateally on the CT images. ONSDs were measured with USG bilaterally in healthy volunteers too. All the measurements were recorded and Statistical Package for the Social Science for Windows version 22.0 (SPSS, Inc., Chicago, IL), was used for the data analysis. Sudent-t test is used when the datais distributed normally. Mann-Whitney U test is used when the data is not distributed normally. p 0.05). As in the control group total of 67 volunteers' ONSD means with ultrasound was found no statistically significant difference (p> 0.05). There was no statistically significant difference too in 66 patients' CT sacans were reported in normal ranges (p >0.05). There is no significant difference between edema and ONSDs for age, gender, right, left, and both eyes in 41patients with brain edema (p >0,05). 41 patients with brain edema and 66 patients without brain edema were compared and there was a significant difference (p = 0,0001). As the cut-off value of 5 mm was taken, through the CT images sensitivity 87%, specificity 33%, >5,5 mm sensitivity 68%, specificity 59%, > 6 mm sensitivity 53%, specificity, 77%. When the cut off-value is taken as 6 mm specificity is increasing but sensitivity is decreasing. There was a significant diffence between the healthy participants' ONSDs with ultrasound and, patients with CT scans which were reported as normal (p = 0,000105). There is difference between measuring with ultrasound and CT. CONCLUSION: ONSD is expanding in patients with cerebral edema and can be measured by imaging methods. There is a significant difference between the measurement of ONSD with ultrasound and CT. KEYWORDS: Brain Edema, Optic Nerve Sheath Diameter, Ultrasonography