Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi klinik bilimler asistanlarının obeziteye ilişkin tutum, inanç ve önyargılarının değerlendirilmesi
Evaluation of Çukurova University Faculty of Medicine clinical sciences residents' attitudes, beliefs and biases regarding obesity
- Tez No: 440053
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KURDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: obezite, önyargı, araştırma görevlisi hekimler, obesity, prejudice, physician
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde klinik dallarda uzmanlık eğitimi alan hekimlerin, obez bireylere yönelik önyargı seviyeleri, inanç ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştımanın evrenini oluşturan araştırma görevlilerinden çalışmaya katılanlara sosyodemografik bilgi formu ve Obez Bireylere Yönelik Tutum, Obez Bireylere Yönelik İnanç ve GAMS-27 Obezite Önyargı Ölçekleri uygulanmıştır. Sosyodemografik bilgiler ve ek sorular ikiye bölünerek anketlerin yanıtlanmasında yönlendirici olabilecek sorular anketlerin sonuna yerleştirilmiştir. Ayrıca hekimlerin obezite hitaplarını kullanma tercihleri ve hastalarının tercihlerine yönelik tahminleri sorgulanmıştır. Bulgu: Katılımcıların Obez Bireylere Yönelik İnanç Ölçeği puan ortalaması 18,2±4,7', Obez Bireylere Yönelik Tutum ölçeğin puanı ortalaması ise 58,9±10,1'dir. GAMS-27 ölçeğinin Cronbach'ın Alpha katsayısı 0,165 olarak bulunmuştur. Bu ölçekler ile obezlere karşı tutum sorusu kıyaslandığında, inanç ölçeği ile hekimlerin obez bireylere karşı önyargı durumu ile anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ancak obezlere karşı önyargılı olmadığını ifade eden hekimlerin, önyargılı olanlara göre tutum ölçeği puanının anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0.003). Çalışmada hekimlerin kullanmayı tercih ettikleri obezite terimlerinin sırayla“kilo sorunu, obezite, sağlıksız kilo, toplu”olduğu saptanmıştır. Hekimin cinsiyetine göre farklılık saptanmamıştır. Obez hastaların duymayı tercih etmedikleri hitap şekillerine dair tahminleri sorulduğunda bu kelimelerin“aşırı kilolu, şişman, obezite”olduğu saptanmıştır.“Obezite”kelimesini hastaların duymak istemediklerini belirtmelerine rağmen hekimlerin sık kullanmaları dikkat çekmektedir. Hekimlerin yakın çevre ve ailesinde obez sayısı arttıkça ve günlük görülen obez hasta sıklığı arttıkça obezitenin kişinin kontrolünde olduğuna dair inançları olduğu saptandı. Sonuç: Hekimlerin obezitenin obez bireylerin kontrolünde olduğu yönünde inançlarının olduğu saptanmıştır. Hekimlerin genel olarak obez bireylere yönelik tutumlarının nötre yakın olmakla birlikte olumsuz olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to assess biases, beliefs and attitudes towards obese individuals among physicians whose in a residency program at the clinical branches in Cukurova University Faculty of Medicine. Materials and Methods: Sociodemographic information form, and Attitude Towards Obese Persons, Belief Towards Obese Persons and GAMS-27 Obesity Bias Scales were applied to the physicians participating in this research. Sociodemographic information and additional questions were divided into two sections and questions that could misdirect the participants were placed at the end of the survey. Additionally, physicians' preferences of terms for addresing obesity and their estimations for their patients' preferences upon how to be called were inquired. Results: Mean score of the participants' Beliefs Towards Obese Persons was 18,2±4,7 and Attitude Towards Obese Persons was 58,9±10,1. Cronbach's Alpha coefficent of GAMS-27 scale was found 0,165. After comparision of these scales, no significant correlation was found between belief towards obese persons scale and obesity bias scales. However, physicians that claimed to not have biases towards obese people were found to have significantly higher attitude scale scores than those that claimed have biases (p = 0.003). The obesity terms physicians prefered using were determined as“weight issues, obesity, unhealthy weight, chubby”respectively. Physicians' gender did not make significant differences on these preferences. Physicians estimated that obese individuals' do not prefer to be adressed as“overweight, fat, obesity”. Physicians' significant use of the term“obesity”despite predicting that patients do not perefer to be adressed as such attracted attention. It was seen that as the obese population increases among the physicians' family, friends, and patients seen daily, physicians grow belief over the idea that obesity is within control of the individuals. Conclusion: It was found that physicians' hold the belief that inviduals have control over obesity and that despite being close to neutral, the physicians' attitude towards obese individuals was found to be negative.