Türkiye'de muhafazakar ideolojinin yükselmesinde 1994 yerel seçimlerinin etkisi
The rises of conservative ideology in Turkey of 1994 local election of effect
- Tez No: 440117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Muhafazakârlık, Modernleşme, Türk Muhafazakârlığı, 1994 Yerel Seçimleri, AK Parti, Conservatism, Modernization, Turkish Conservatism, 1994 local election, AK Party
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bilindiği gibi muhafazakârlık kavramı, modernitenin yaratısı olarak değerlendirilebilmektedir. Çünkü, modernleşme, Batıda bilimsel arayışlar sonucu ortaya çıkan; toplumsal, siyasal, yönetsel ve daha birçok alanda başlı başına bir dönüşümü ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Bu arayışların sonucu Fransız ve Sanayii Devrimleri yaşanmıştır. Fransız Devrimi, milliyetçi söylemlerin dünyaya yayılmasına sebep olurken Sanayii Devrimi ise çeşitli siyasal, sosyal sınıf ve kutuplaşmaları doğurmuştur. Bütün bu yaşananlar sonucunda siyaset terminolojisinde yer alan üç büyük ideoloji ortaya çıkmıştır. Bunlar; muhafazakârlık, liberalizm ve sosyalizmdir. Çalışmamızın“Teorik ve Kavramsal Çerçeve”isimli ilk bölümünde, muhafazakârlığın ortaya çıkışındaki süreç tartışılmıştır. Ardından tezimizin“Türk Muhafazakârlığının Siyasal Temelleri”başlıklı ikinci bölümünde esas konumuza ışık tutması açısından muhafazakârlığın Türk siyasal hayatındaki yeri, ilk bölüm de referans alınarak, kendine özgü tarihsel birikimi çerçevesinde tartışılmıştır. Tezimizin bu ilk iki bölümünde ortaya koyduğumuz veriler ışığında, Türkiye'de muhafazakâr ideolojinin yükselişinde 1994 yerel seçimleri ve bu seçimlerde RP nin elde ettiği seçim neticesinin önemli bir kilometre taşı olduğunu iddia ettik. Çünkü bu dönemde, seçim öncesi, kulislerde kendisine fazlaca şans verilmemiş ve bu nedenle de çok fazla tartışılmamış olan RP nin, seçimden sonra aldığı sonuçlar“şoke edici”olarak yorumlanırken bir anda RP ni ana tartışma konusu yapmıştır. Bunun nedeni, RP nin başta büyükşehirler olmak üzere pek çok belediye seçimini kazanmış olması ve Doğu, Güneydoğu'da yükselen bir profil göstermesi olmuştur. Bu olay daha sonrasında önce RP ni hükümet ortağı yapmış akabinde ise RP nin içerisinden gelenler AK Partiyi kurarak 3 Kasım 2002 seçimlerinde tek başlarına iktidar olmuşlar ve on iki yıl boyunca da bu iktidarlarını sürdürmeyi başarmışlardır.
Özet (Çeviri)
The concept of conservatism, as known, is evaluated as creation of modernity. Because, modernization is a concept which emerged from the results of scientific search in the West; representing a convertion itself in many areas like social, political, administrative. As a result of this search, French and Industrial revolutions have occured. As French revolution has caused the spread of nationalist expression to the World, Industrial revolution brought about many classification and polarization which is social and political. As a result of all this happened, three major ideology came out in political terminology, which is that Conservatism, Liberalism and Socialism. The firts part of our work which is called as“Theorical and Conceptual Framework”, the process in the emergence of conservatism was discussed. Then, to shed light on the basis subject in the second part of our work which is titled as“Political Foundations of Turkish Conservatism”, position of conservatism in Turkish political life with reference to the first part was discussed as spesific historical background frame. Through the data we revealed in these 2 part, we claimed that 1994 local election and the election results achieved by RP in this election is a milestone in the rise of conservative ideolgy. Because RP was not given much chance in the lobby before the election and therefore RP which was not much discussed became main discussion topic after the election while the results of election RP gained was interpreting as“shocking”. This is because RP gained many municipal elections including especially metropolitans and demonstrated increasing profile in the East and Southeast. First this fact made RP partner in the government, some inside RP established AK Party afterwards. This party, AK Party came to power on 3 November, 2002 and managed to keep this status for 12 years.