Simone de Beauvoir'da kadın olmak
Being women in Simone de Beauvoir
  1. Tez No: 440128
  2. Yazar: SEVİM ŞENOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Simone de Beauvoir, Kadın, Feminizm, Roman, Simone de Beauvoir, Women, Feminism, Nowel
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Simone de Beauvoir 1908 yılında Paris'te Katolik burjuva ailesinin kızı olarak doğmuştur.1986 yılında ise yaşamını kaybetmiştir. Fransız yazar ve filozof. Fransa'nın ilk kadın felsefe profesörü olması, eserleri ile dünyada en çok okunan yazarlar arasında yer alması ve kadınların erkekler ile aynı haklara kavuşması için feminist harekete öncülük yapması bakımından önemli bir şahsiyettir. En önemli eseri 1949 yılında yazdığı, kadınların gördüğü baskıların bilimsel incelemesini yaptığı ve modern feminizmin temellerini kurduğu İkinci Cins adlı eseri sayılabilir. Bu çalışma ile birisi karşısında öteki olmaktan kurtulmaya çalışan varoluşçu kadın düşünür Simone de Beauvoir'in yaşamı, eserleri, fikirleri, kadına bakış açısı ve romanlarında ele aldığı kadın görüntüleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde Simone de Beauvoir'in yaşamı ve yetiştiği fikir ortamı, eserleri ve fikirleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, İkinci Cins olarak nitelendirdiği kadının erkek karşısında ötekileştirilmesi, bunun biyolojik, psiko-sosyal ve kültürel temellerini ele alış biçimi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise bütün romanları incelenerek, bu romanlarında kadın kahramanlarını nasıl ele aldığı ve bakış açısından nasıl etkilendiği ortaya konulmuştur. Yapılan çalışma sonucunda Simone de Beauvoir'in bütün eserlerinde kendi yaşamında sahip olduğu özgürlük, aşkınlık, eylemsel olarak harekete geçme ve hayattan keyif alabilme kavramları ön planda yer aldığı, sahip olduğu bakış açısının en büyük sonucunun ise İkinci Cins isimli, kadınların mevcut durumlarını incelediği ve halen günümüzde de etkisini kaybetmemiş olan eseri ile ortaya koyduğu fikirleri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Simone de Beauvoir was born in 1908 in Paris as a Girl of Catholic bourgeois family and she died in 1986. She is a French writer and philosopher. She is an important person as being a first philosophy professor, as being writer among the most widely read authors in the world and doing pioneering feminist movement to attain the same rights as men and women. The Second Sex that she has showed her scientific examination of the pressures on women and has established the foundations of modern feminism can be considered her most important work of her. With this study life, life, works, perspectives of women of existentialists philosopher Simone de Beauvoir who tried to avoid being opposite to other one was handled and women images located in her fictions was attempted to identify. The first part of this study information about Simone de Beauvoir's life, the idea environment that she grown up, her books, and her own ideas were given. Later in the second part the men against marginalized women that she described as marginalized Second Sex, it 's biological , psycho- social and cultural foundations were focused in terms of her perspective. Then in the three part of this study her novels were examined and how the heroine of these novels had been introduced and how they had been affected her viewpoint was demonstrated. As a result of this study it was seen that in all books of Simone de Beauvoir some concepts as foredoom that also seen her own life, transcendence, acting as operational and to be able to enjoy life come to the fore and most important result of her viewpoint is her book remains in effect today 'The Second Sex' that she examined women's existing conditions.