Acil servise başvuran başağrılı hastalarda D-dimer bir belirteç olabilir mi
Would d-dimer BE A marker in patients with headache who presented to the emergency department
- Tez No: 440133
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SERİNKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: D-dimer, başağrısı, acil servis, tomografi, D-dimer, Headache, emergency, tomograpy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada,akut başağrılı hastalarda kan D-dimer düzeylerinin organik bir patolojiye bağlı sekonder başağrılarını belirlemedeki etkinliği araştırılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi erişkin acil servisine başağrısı ile gelen hastalar çalışma grubumuzu oluşturdu. Travma öyküsü olmadan, akut başağrısı nedeniyle başvuran ve hekim tarafından beyin tomografi tetkiki istenen, 18 yaş üzeri hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmada hastaların beyin tomografisi çekilmeden önce kan D-dimer düzeylerine bakılarak, hastaların kesin tanıları ile D-dimer düzeyleri arasındaki ilişki incelendi. BULGULAR: Çalışma kriterlerine uyan 328 hasta, çalışma grubumuzu oluşturdu. Hastaların yaş ortalaması 54,7 ± 20,1 olarak hesaplandı. % 66,8 (n=219)'u kadındı. Hastaların 312'sinin (%95,1) çekilen beyin BT'si radyoloji doktoru tarafından tamamen normal olarak yorumlandı. Fizik muayenede nörolojik defisit tespit edilen 20 hastanın 16'sında (%80) beyin BT sonucuda patolojik olarak raporlandı. Hastaların D-dimer sonuçları ile beyin BT patolojileri arasında ilişki incelendiğinde; Başağrılı bir hastada D-dimerin beyin BT'de olası bir organik patolojiyi tespit etmede ki, duyarlılığı %86,6 ve seçiciliği %96,4 olarak saptandı. SONUÇ: Bu çalışmada hekimlerin acil servise başağrısı ile başvuran hastalarda, görüntüleme yöntemi isteme kararında, hastanın vermiş olduğu anamnezin önemli olduğu saptanmıştır. Acil servise başağrısı ile müracaat eden hastalarda, D-dimer tetkiki özellikle sekonder patolojiyi ekarte etmede yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE : In this study, the efficacy of D-dimer level was investigated in patient with acute headache to exclude organic pathology related secondary headache. MATERİAL AND METHOD: Patients with headache who came to the adult emergency room at Pamukkale University Faculty of Medicine Hospital constituted our study group. Patients with acute headaches who did not have history of trauma and brain tomography examination requested by physicians and 18 years or older patients were included in the study.In the study by determining of blood levels of D-dimer, the correlation between the precise diagnosis of patients and D-dimer leves was examined before CT scanning RESULTS: Three hundrend twenty eight patients who met the inclusion criteria composed our study group. Mean age of the patients was 54,7±20,1 years 66,8% of participants (n=219) were female. In 312 of patients (95.1%), brain CT were interpreted as completely normal by Radiologist. Neurological deficits were detected in 20 patients with physical examination and brain CT were reported as a result of pathological in 16 (%80) of these patients. When the relationship between D-dimer results and brain CT pathology of patients examined, D-dimers were detected in 86,6% sensitivity and 96,4% specificity for detect possible organic pathology in the brain CT scan. CONCLUSİON:It was found in this study, history taking of patient presenting to the emergency room with headache is important for physicians to decision making for imaging method. In patients presenting to the emergency room with headache D-dimer marker may be useful to rule out secondary pathology especially.