Açıklanamayan habitüel abortus olgularında oksidatif stres düzeyi (MDA) ve bazı antioksidant enzim aktivitelerin araştırılması
İnvestigation of the level of oxydative stress and activity of some antioxydant enzymes on unaccountable habitual abortus cases
- Tez No: 440145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ALKIŞ, DOÇ. DR. BEGÜM YILDIZHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan gebelik kaybı, oksidatif stres düzeyi ve bazı antioksidatif enzim aktiviteleri
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Habitüel abortus ; birbirini takip eden 20. gebelik haftasından önce veya fetal ağırlığı 500 gramdan az olan üç veya daha fazla gebelik kaybıdır. Tüm kadınların yaklaşık %1 'inde görülür. Habitüel abortus etyolojisi karmaşıktır ve yaklaşık olguların % 50'sinin etyolojisi ortaya konulmamıştır. Çalışmamda etyolojisi henüz belli olmayan ve habitüel abortusların yarısını oluşturan hastalarda oksidatif stresin rolü araştırılmıştır. Çalışmaya Nisan 2015/-Temmuz 2015 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran sigara içmeyen, vitamin kullanmayan 18-45 yaş arası 25 açıklanamayan habitüel abortus öyküsü olan kadın hasta grubu ve aynı dönemde başvuran sigara içmeyen, vitamin kullanmayan 18-45 yaş arası 20 abortus öyküsü olmayan sağlıklı kontrol grubu dahil edilmiştir. Hasta ve kontrol grubuna dahil edilen kadınlar da oksidatif stres düzeyi malondialdehid (MDA), antioksidant gulutatyon düzeyi ve glutatyon peroksidaz, supeoksit dismutaz enzim aktiviteleri Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı laboratuarı'nda çalışılarak tespit edildi. Elde edilen sonuçlar istatistiksel analiz yapılarak gruplar arasındaki farklar karşılaştırıldı. Çalışma sonucunda, habitüel abortus grubunda MDA. Kontrol grubuna oranla daha yüksek saptanırken, SOD, GSH kontrol grubunda daha yüksek saptandı. GSH-PX, açısında gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi.
Özet (Çeviri)
Habitual abortus: Habitual abortus is the pregnancy loss which happens consecutively, ≥3 times and before than 20 weeks of pregnancy or has a fetal weight less than 500 gr. İt appear in %1 women population. İts etyology is complicated and %50 etyology of cases is unclear. İn our study, we have researched the role of oxydative stres in patients whose etyologies are stil unclear and composes half of habitual abortus loses. We have included 20 patients with no abortus as kontrol group and 25 patients with unaccountable habitual abortus whom were non-smokings, not using vitamins and have appealed to Yuzuncu Yıl University Gynecology and Obstetric Policlinic between 01/04/2015 and 30/07/2015 into the study.The levels of oxydative stres malondialdehide (MDA) and antioxidant glutation and activities of glutation peroksidase (GSH-PX) and superoksid dismutase enzymes (SOD) on patients and kontrol group evaluated in laboratories of Yuzuncu Yıl University Science Faculty BioChemistry Department. Results have been compared between in groups by using statistical analysis. As the result of our study, while level of MDA has been found higher in habitual abortus group than kontrol, levels of SOD and GSH were higher control group than habitual abortus group. No significant differrence have been observed in levels of GSH-PX between habitual abortus group and control group.