Obez ve non-obez polikistik over sendromlu kadınlarda desnutrin ve betatrofin düzeyleri
Desnutrin and betatrophin levels in obese and non-obese women with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 440144
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUMAN ÇİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Betatrofin, Desnutrin, İnsülin direnci, Obezite, Polikistik over sendromu, Betatrophin, Desnutrin, İnsulin resistance, Obesity, Polycystic ovary syndrome
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: PKOS obezite, insülin direnci, kardiyovasküler hastalık ve dislipideminin yaygın olarak görüldüğü, üreme çağındaki kadınları etkileyen, bir endokrinopatidir. Betatrofinin adipozdoku ve karaciğerden sentezlenen, lipid metabolizmasına dahil olarak,insülin direnci ve obezitenin patolojisinde rol oynadığı bilinmektedir. Desnutrin intraselüler trigliseridlerin katabolizmasını başlatarak adipoz dokuda yağ birikimini önler. Desnutin eksikliği obezitenin gelişmesine katkıda bulunur. PKOS'un patofizyolojisinde betatrofin ve desnutrinin rolünü araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Bu klinik çalışma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda gerçekleştirildi. Çalışmaya Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine 01/04/2015 -31/12/2015 tarihleri arasında başvuran, hormon replasman tedavisi almayan, 18-45 yaş aralığındaki PKOS tanılı 40 obez ve 40 non-obez hasta ile PKOS tanısı olmayan ve başka şikayetler ile başvuran 40 kadın hasta kontrol grubu olarak dahil edildi. Kontrol grubu aynı zaman diliminde başvuran hastalardan rastgele basit tesadüfü yöntemle seçildi. Çalışma prospektif kontrollü ve tek merkezli olarak planlandı. Tüm katılımcılardan 12 saatlik açlığı takiben kan örnekleri alındı. Kanlar santrifüj edilerek serumları -80 ºC'de çalışma gününe kadar saklandı.Serum desnutrin ve betatrofin seviyelerinin ELISA yöntemi kulanılaraküretici firmanın talimatlarına göre“Biochrom Anthos Zenyth 200 rt Microplate Reader”cihazında çalışıldı. Bulgular: Obez PKOS'lu hastalarda serum desnutin ve betatrofin seviyesi non-obez PKOS ve kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu. Non-obez PKOS grubundaki desnutrin ve betatrofin seviyeleride sağlıklı kontrol grubundan anlamlı olarak daha düşük bulundu. Tüm vaka gruplarında serum betatrofin ve desnutrin düzeyi karşılaştırıldığında pozitif korelasyon bulunmaktaydı. Sonuç: Çalışmamızda obez PKOS ve non-obez PKOS'lu kadınlarda serum betatrofin ve desnutrin seviyesinin kontrol grubundan düşük olması, bu hastalarda obezitenin ve insülin direncinin gelişmesine katkıda bulunabilir.PKOS'un tedavisinde betatrofin ve desnutrinin terapötik bir ajan olarak ve PKOS'un tanısında bir markır olarak da kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Desnutrin ve betatrofinin PKOS patolojisindeki mekanizması ve rolünü anlamak için daha ileri ve geniş katılımlı çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a common endocrine system disorder among women of reproductive age and is often associated with obesity, insulin resistance, cardiovascular disease and dyslipidemia. It is known that betatrophin plays a role in the pathology of insulin resistance and obesity by affecting the metabolism of lipids which are synthesized from the liver and adipose tissue. Desnutrin prevents accumulation of fat in adipose tissue by starting intracellular catabolism of triglycerides. Desnutrine deficiency contributes to the development of obesity. We aimed to investigate the role of betatrophin and desnutrin in the pathology of PCOS. Material and Methods: This clinical study was carried out at Van Yuzuncu Yil University in the Department of Obstetrics and Gynecology. The patients who applied to Obstetrics and Gynecology outpatient clinic between 01.04.2015 and 31.12.2015, have not taken hormone replacement therapy, age range 18-45, 40 obese and 40 non-obese PCOS patients and 40 female patients who were not PCOS and applied with other complaints were included as control group. The control group patients were selected by simple random method from the patients which applied in the same time period. The study was planned as prospective and single-center study. Following 12-hour fasting blood samples were collected from all of the participants. The blood samples were centrifuged and the serums were hidden at -80 ° C until the working day. Serum levels of desnutrin and betatrophin were mesured by using ELISA method according to manufacturer's instructions and using the“RT microplate Reader the biochrom anthos Zenith 200”device. Results: Obese PCOS patients had significantly low serum desnutrin and betatrophin level comparing with non-obese PCOS control group patients. Serum levels of desnutrin and betatrophin in non-obese PCOS group were significantly lower than those in the control group.Furthermore,there was a positive correlation between serum betatrophin and desnutrin levels in all groups. Conclusions: As a result, in our study, the low levels of serum betatrophin and desnutrin levels in obese or non-obese PCOS women may contribute to the development of obesity and insulin resistance. We think that betatrophin and desnutrin could be used as a therapeutic agent in the treatment of PCOS and as a marker in diagnosis of PCOS. To understand the role and mechanisms of betatrophin and desnutrin in the pathology of PCOS, further broad-based studies are needed.