İkinci derece derin temas yanığı rat modelinde botulinum toksin A'nın yara iyileşmesine etkisi
Effect of wound healing of botulinum toxin A on A rat model with secondary degree contact burn
- Tez No: 440164
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ESER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Zone of stasis, Botulinum toxin A, Inflammation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve Amaç: Yanık hem mortalite hem morbidite açısından insanoğlu için çok önemli fiziksel ve psikolojik bir travmadır. Yanığın hem erken hem de uzun dönem tedavisi halen sorun olmaya devam etmektedir. Botulinum toxin A daha önce; hiperkinetik ve distonik bozukluklar, spastisite, fasiyal asimetri, reyno fenomeni, migren tedavisi, post operatif pektoral kas spazmı, flep pedikülüne geciktirme ve hipertrofik skar amacı ile kullanılmıştır. Botulinum toxin A' nın inflamasyon fazı üzerine olan etkileri incelediğinde yanık sonrası staz zonunda oluşan inflamasyonada etkili olabileceği düşünülebilir. Bu çalışmanın amacı Botulinum toxin A' nın yanık sonrası staz zonunda meydana gelen yara iyileşmesine olan etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metod : Çalışmada 20 adet 200-225 gram erişkin Spraque-Dawley cinsi rat kullanıldı. Kontrol grubu 10 adet, botox grubu 10 adet olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. Yanık işleminden önce 90 mg/kg Ketamin-HCl (Ketalar®, Pfizer) ve 10 mg/kg Xylazin-HCl (Rompun®, Bayer) karışımı intramusküler verilmesiyle anestezi oluşturuldu. Ratların sırtında kaynar suda bekletilmiş metal blok ile 2. derece derin yanık oluşturuldu.Yanık sonrası kontrol grubuna serum fizyolojik, botox grubundaki her bir rata 9 IU botulinum toxin A verildi. Yedi gün sonra tüm ratlara kuyruk venlerinden işaretli radyoaktif madde (Technetium 99 methoxyisobutylisonitrile) verildi. Daha sonra yanık sırt alanları eksize edildi sintigrafik görüntüleme yapıldı. Ardından bu spesmenler histopatolojik inceleme amacı ile formaldehit ile fikse edildi. Hemotoksilen eosin ve Masson trikrom yöntemleri kullanılarak staz zonundaki fibrozis düzeyleri, granülasyon, inflamatuar yanıt, vaskülarizasyon ve epitelizasyon değerlendirildi. Bulgular: Sintigrafik görüntülemede staz zonundaki viabilite botox grubunda anlamlı bir şekilde daha yüksek bulundu. Botox grubunda kontrol grubuna göre epitelizasyon anlamlı bir şekilde daha yüksek bulundu. İnflamasyon ve granülasyon dokusu botox grubunda daha düşük tespit edildi. Fibrozis ve vaskülarizasyon açısından gruplar arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi. Sonuçlar: Yanık staz zonu iyileşmesinde inflamatuvar yanıtın kontrol altına alınması hasarın azaltılmasında etkilidir. Bu öngörüden yola çıkarak çalışmamızda botulinum toxin A'nın inflamasyonun erken fazını baskılayıp yanık staz zonunda geri dönüştürülebilir hasarın azalmasına neden olabilir. Çalışmamızda botulinum toxin A uygulanan staz zonunda antiinflamatuvar etki görülüp staz zonundaki hasarın azaldığı tespit edilmiştir. Bu yönüyle botulinum toxin A'nın daha geniş çalışmalarla desteklenerek yanık hasarının azaltılması açısından kullanılabileceği öngörülmüştür. Çalışmamızın sonucunda botulinum toxin A'nın bu mekanizmaların moleküler düzeyde gösterilmesi için immünohistokimyasal çalışmalara ihtiyaç duyulacağını düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Staz zonu, Botulinum toxin A, İnflamasyon
Özet (Çeviri)
Introduction and Goals: Burns have both physically and psychological trauma on human being with mortality and morbidity. It still gets to be a problem for physicians in acute and long term treatment for burns. Botulinum toxin has been used for; hiperkinetic and dystonic disorders, spasticity, facial asymetry, raynaud's phenomenon, migraine treatment, postoperative pectoral muscle spasm, delay for flap pedicles and also hpretrophic scar tissue treatment. As we examine the effects of Botulinum toxin A on the inflammatory phase, there might be an additionary effect on inflammation of stasis zone after burn. The aim of this study is the investigation of effects of Botulinum toxin A on stasis zone wound healing after burn trauma. Material and Methods: 20 adult Sprague-Dawley rats with a wight of 200-225 grams are used for this study, which were seperated into two, as 10 for control group and 10 for botox group. 90 mg/kg Ketamin-HCl (Ketalar®, Pfizer) and 10 mg/kg Xylazin-HCl (Rompun®, Bayer) are intramuscularly applied for anesthesia before the burn procedure. Second degree deep burn wounds are created at the back of the rats with a metal block kept waiting in a hot boiling water. After burn procedure; serum physiologic were applie to control group and 9 IU botulinum toxin A for each rat in the botox group. After seven days, marked radioactive material (Technetium 99 methoxyisobutylisonitrile) were injected through the tail veins which was followed by excision of the burned back wounds in order to be scanned in scintigraphy. Later on, these specimens were fixated with formaldehyde for histopatologic study. Hematoxylin eosin and Masson trichrom dying methods were applied to evaluate fibrosis levels, granulation, inflammatory response, vascularization, epitelization in the stasis zone. Symptoms: Scintigraphy scans have showed the tissue viability in the stasis zone to be dramaticly higher. Also, epitelization in the botox group were found to be significantly higher than the control group. Inflammation and granulation tissue were identified lower in the botox group. No significant difference in fibrosis and vascularization were found between two groups. Results: Under controlling of inflammatory response in the burn stasis wound healing is effective for reducing the damage of the trauma. Setting with this foresight, botulium toxin A might be effective in repressing the early inflammatory phase to reduce the reversible damage at the stasis zone. In our study, stasis zone with an applyment of botulinum toxin A was evaluated to have an antiinflammatuary effect. We thought botulinum toxin A in order to be used in other extended studies, to show the damage reduce in burns. Our study shows that immunohistochemical examination may be needed in order to show the molecular effects of Botulinum Toxin A.