Çukurova üniversitesi Tıp fakültesi öğrencilerinin obeziteye ilişkin inanç tutum ve önyargılarının değerlendirilmesi
Evaluation of Çukurova University school of medicine students beliefs, attitudes and biases regarding obesity
  1. Tez No: 440165
  2. Yazar: İSMAİL EKİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KURDAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, önyargı, tıp fakültesi öğrencileri, Obesity, bias, med school student
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Fakültemizdeki eğitimlerinin başında ve sonunda olan hekim adaylarının obeziteye yönelik, inanç, tutum ve önyargılarını ve bireysel özellikleriyle ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evreni fakültemizin birinci ve altıncı sınıf öğrencileriydi. Veri toplamak için, sosyodemografik bilgi formu, Obez Bireyler Hakkında İnanç, Tutum ve GAMS-27 obezite önyargı ölçekleri kullanıldı. Ayrıca boy ve ağırlıkları, obezite öyküleri, beden algıları, cinsiyete dair obezite yargıları, kiloya yönelik ayrımcılık deneyimleri, meslektaşlarına dair izlenimleri ve kendi tutumlarını nasıl değerlendirdikleri soruldu. Bulgular: Araştırmaya birinci sınıftan 170 (%58), altıncı sınıftan 149 (%71) öğrenci katıldı. Birinci sınıf öğrencilerinin BAOP puan ortalamaları altıncı sınıftakilerden anlamlı olarak yüksekti (p=0,037). ATOP puanları benzerdi. Öğrencilerin obez hasta görme sıklıkları, yaşları ile BAOP arasında zayıf pozitif korelasyon bulundu (sırasıyla r=0,229, r=0,164). Birinci derece akrabalarında obezite olanların BAOP ve ATOP puanları anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla, p=0,048, p=0,033). Öğrencilerin hastalara görüşme için ayırdıkları süre, obezlere önyargılı davranan meslektaşlarına şahit olma durumuyla ATOP puanları arasında anlamlı ilişki bulundu (sırasıyla p=0,019, p=0,005) Öğrenciler kilo sorunu olan hastalarına BKİ yüksekliği, kilo sorunu, obezite ve aşırı kilolu terimlerini daha çok tercih ettiklerini ifade ettiler. Öğrencilerin %80'den fazlası obez bireylerin aşırı yediğini, egzersiz yapmadığını, yiyecek bağımlısı olabileceğini, sağlıksız olduklarını ve çekici olmadıklarını ve obez bireylere önyargılı yaklaşan meslektaşlarına şahit olduğunu belirtti. Sonuç: Öğrencilerimiz obez bireylere yönelik nötr tutumlara sahiptir. Ayrıca altıncı sınflarda daha güçlü olmak üzere obezitenin obez bireylerin kontrolünde olduğuna dair inançlara sahiptirler. Geleceğin doktorlarının obez bireylere yönelik daha olumlu inanç ve tutumlara sahip olması için gerekli girişimler konusunda daha ileri araştırmalar yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of the study is to examine 1st and 6th grade medical students beliefs, attitudes and biases regarding obesity and their relationship to the personal characteristics. Material and Method: The sample of the study is Çukurova University School of Medicine Students who are at the 1st and 6th grade. Data collection tools are sociodemographic information form, Beliefs about Obese Persons, Attitudes towards Obese Persons and GAMS-27 scales. Also, participants were asked their height and weight, obesity history, body perceptions, judgement on obesity about gender roles, experiences of weight bias, impression regarding co-workers and how to evaluate their own attitude. Results: The study was conducted with 170 1st grade (58%) and 149 6th grade (71%) students. The means of BAOP scale for 1st graders is found statistically significant than the 6th graders (p=0.037). ATOP scores were similar. There is low positive correlation between BAOP and examining obese patient (r=0.229), and BOAP and their ages (r=0.164). Students having obese immediate relatives have significant high scores of BOAP and ATOP, 0.048 and 0.033, respectively. There is statistically significant difference between ATOP scale scores and time allocated for examination of patients (p=0.019), witnessing a co-worker being biased to obese (p=0.05). Med students stated that they prefer to use high BMI, weight issues, obese, over-weight terms more. More than 80% of the students stated that obese do surfeit, do not exercise, may be addicted to eat, are unhealthy, not charming, and they witness co-worker biased to obese. Conclusions: Students have indifferent attitudes towards the obese. They believe that obese individuals are responsible for their obesity. This belief is stronger in sixth graders than the first graders. It is recommended to be done further research about necessary actions for future doctors to have more positive beliefs about the obese.