Adana ili Merkez ilçelerinde öğrenim gören lise öğrencilerinin internet bağımlılığı prevalansı ve bu bağımlılığın yalnızlık ve aile dinamikleri ile ilişkisi
Prevalence of internet addiction and the relationship with loneliness and family dynamics in high school students living in Adana city center
  1. Tez No: 440163
  2. Yazar: SONGÜL GÜNNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SAATÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Aile APGAR'ı, İnternet bağımlılığı, Öğrenci, Yalnızlık, Adana, Family APGAR, Internet addiction, Loneliness, Student
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Önemli bir toplum sağlığı sorunu olmaya başlayan internet bağımlılığı ve riskli internet kullanımının büyük bölümünü 16-24 yaş arasındaki ergenler ve genç yetişkinler oluşturmaktadır. Çalışmamızda adolesanların internet bağımlılığı prevalansını ve bu bağımlılığın yalnızlık ve aile dinamikleri ile ilişkisini incelemeyi, lise öğrencilerinin internet kullanım örüntülerini bulmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Adana merkezde yer alan ve sistematik randomizasyonla belirlenen 15 lisedeki 1160 öğrenci örneklemi oluşturmuştur. Veriler, sosyodemografik anket, IAT internet bağımlılık testi, UCLA yalnızlık envanteri ve aile APGAR ölçeği ile toplanmıştır. Bulgular: Öğrencilerin % 43,4'ü erkektir. (n=517) Yaş ortalaması 16,2+0,9 yıldır. Öğrencilerin 56'sı (% 4,6) internet kullanmadığını belirtmiştir. Öğrencilerin % 81,6'sı normal internet kullanıcısı, % 18,4'ü problemli internet kullanıcısıdır. İnternet bağımlısı olanların oranı ise % 2,1 (25 kişi) 'dir. Öğrencilerin günlük internet kullanım süresi ortalaması 4,1±4,1 saat, haftalık internet kullanım süresi ortalaması ise 25,1±29,1 saattir. Problemli internet kullanıcısı olan öğrencilerin ortalama internet kullanım süresi haftalık 48,2±37,6 saat iken, normal kullanıcılarınki 18,5±22,2 saattir. Problemli internet kullanıcılarının kişisel bilgisayar ve cep telefonundan internete erişim oranlarının anlamlı yüksek olduğu saptanmıştır. UCLA yalnızlık ortalama puanı, problemli kullanıcılarda 42,9±11,7 iken normal kullanıcılarda 38,2±11,2 olup, fark anlamlıdır. Yalnızlığın insanları internet bağımlılığına sürüklediği ve UCLA yalnızlık skorundaki bir puanlık artışın IAT puanını 1,03 kat arttırdığı bulunmuştur. Aile fonksiyonları ile problemli internet kullanımı arasında anlamlı bir ilişki olduğu, saptanmıştır. Sonuç: Özellikle ergen ve gençlerde sık görülen problemli internet kullanımının aile disfonksiyonu ve yalnızlık ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu konuda aile hekimlerine ergen, genç ve erişkinlerin farkındalık ve eğitimleri konusunda önemli görevler düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Prevalence of Internet Addiction and the relationship with loneliness and family dynamics in high school students living in Adana city center Background and Aim: Internet addiction and risky internet use in young people is especially recognized as a social and public health problem affecting especially adolescents and young aged 16-24 years. The aim of this study is to find the prevalence and the relationship with loneliness and family dynamics, the pattern of the internet use. Material and Method: Our sample was high school students in Adana city center. Fifteen high schools were selected by systematic randomization taking into account their characteristics. The number of valid questionnaires was 1160. Data were collected by sosyodemographic questionnaire, internet addiction test, UCLA loneliness inventory and family APGAR scale. Results: Of the students 43,4% (n=517) was male. Mean age was 16,2±0,9 years. Of the students, 4,6% (n=56) declared that they were not using internet, 81,6% of students were normal internet users (NIU) whereas 18,4% were problematic internet users (PIU) and 2,1% (n=25) were internet addicted. The daily mean duration of internet use was 4,1±4,1 hours. The weekly mean duration was 25,1±29,1 hours. The weekly use was 48,2±37,6 hours for problematic internet users whereas 18,5±22,2 hours for normal users. The access to internet via PC and mobile phone was significantly more often in PIU than NIU. The mean score of UCLA was 42,9±11,7 in PIU and 38,2±11,2 in NIU and the difference was significant. Loneliness seems to lead to internet addiction and one point increase in UCLA score leads to 1,03 times increase in IAT score. There was a significant relationship between family structure and PIU. Conclusion: Problematic internet use is common in adolescents and thought to be associated with family dysfunction and loneliness. Comprehensive education for the family and adolescent is essential.