Alt konka hipertrofisi tedavisinde radyofrekans termal ablasyon ve mikrodebrider tekniğinin etkinliğini visuel analog skala, rinomanometri ve manyetik rezonans görüntülemesi ile karşılaştırılması
Comparison between radio frequency thermal ablation and microdebrider techniques using visual analog scale, rhinomanometry, and magenetic resonance imaging in the treatment of inferior turbinate hyperrophy
- Tez No: 440178
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY HAN ÜLKÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Konka Hipertrofisi, radyofrekans, mikrodebrider, turbinate hypertrophy, radiofrequency, microdebrider
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kronik nazal obstrüksiyonun izole alt konka hipertrofisine bağlı olduğu belirlenen olgularda RFTA ve mikrodebrider tekniğinin etkinliğini visuel analog skala (VAS), rinomanometri ve MR görüntülemesi ile incelemek ve bu iki tekniği karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Mayıs 2014-Aralık 2015 tarihleri arasında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı kliniğine kronik nazal tıkanıklık şikayeti ile başvuran ve izole alt konka hipertrofisi tespit edilen 40 erişkin hasta dahil edildi. Hastalar eşit sayıda iki gruba ayrıldı. Grubun birine RFTA uygulandı.Hastaların alt konkalarına bilateral üç noktaya 350'şer joule enerji verilerek, hedef sıcaklık 75° C,12W ve toplam 1050 joule enerji verildi. Mikrodebrider uygulanan hasta alt konkalarına on beş numaralı bistüri kullanarak alt konka kaudal ucuna vertikal bir insizyon yapıldı. Bu insizyon yerinden mikrodebrider (Xomed mikrodebrider düz uç 2 mm) ile girildi ve kemik konka üzerinden submukozal dokular debride edildi. Konkaların objektif değerlendirilmesi preoperatif dönem ve postoperatif 2.ayda çekilen manyetik rezonans görüntüleri, preoperatif ve postoperatif (1. Hafta, 2. Ay) rinomanometri ölçümleri karşılaştırılarak yapıldı. Ayrıca başka bir hekim konka boyutlarını VAS ile değerlendirildi. Hastalar tarafından, nazal obstrüksiyonun VAS değerlendirmesi yapıldı. Nazal mukosiliyer klirens ölçümü sakkarin klirensi testi ile yapıldı. Bulgular: Hastaların yaşları 19 ile 62 yaşları arasında (RFTA grubu ortalama 32,56 , mikrodebrider grubu ortalama 33,80) değişmekte idi. Aksiyel ve koronal plan manyetik rezonans ile iki grupta da konkaların postoperatif 2. ayda küçüldüğü saptandı (p0.05) Sonuç: Alt konka hipertrofilerine bağlı olarak gelişen nazal obstrüksiyonun tedavisinde, radyofrekans ile termal ablasyon tedavisi ve mikrodebrider tekniği etkin, ciddi komplikasyonlara yol açmayan, mukosiliyer klirensi bozmayan güvenli yöntemlerdir. Sonuçlarımız değerlendirildiğinde mikrodebrider tekniğinin RFTA tekniğine göre daha etkin ve daha erken dönemde sonuç verdiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study was to compare the efficacy of RFTA and microdebrider by using visual analog scale (VAS), rhinomanometry and magnetic resonance imaging in selected cases of chronic nasal obstruction due to isolated inferior turbinate hypertrophy. MATERIALS AND METHOD: 40 patients who presented with chronic nasal obstruction and were diagnosed with isolated inferior turbinate hypertrophy between May 2014 and December 2015 were included into the study. Patients were grouped into two equal groups. One of the groups had RFTA applied. These patients' bilateral inferior turbinates were each administered with 350 joules at three different points, targeted heat temperature of 75° C, 12 W totalling 1050 joules of energy. Those patients who were operated on with microdebrider, the inferior turbinate's caudal end was vertically incised using surgical blade number 15. Microdebrider (Xomed straight point 2 mm) was inserted at this incision point and submucosal tissues debrided from the bony turbinate. The objective evaluation of the turbinates was done by comparing the magnetic resonance images taken during the preoperative period and at the second month postoperative period, and also the preoperative and first week and second month postoperative rhinomanometric measurements were compared. Another physician evaluated the volume of the turbinates using VAS. VAS evaluation of nasal obstruction was done by the patients. Nasal mucociliary clearance was measured using the saccharine clearance test. RESULTS: The patients's ages ranged from 19 to 62(mean age in the RFTA group was 32.56, in the microdebrider group it was 33.80). The turbinates in both groups were found to have reduced when evaluated with magnetic resonance axial and coronal planes at the second month postoperatively (p0,05). CONCLUSION: Thermal ablation with radiofrequency and microdebrider technique are effective and safe methods used for the treatment of nasal obstruction due to inferior turbinate hypertrophy and neither cause serious complications nor damage mucociliary clearance. From our results we have come to the conclusion that microdebrider technique compared to RFTA technique is more effective and gives results in the early postoperative period.