Alt konka hipertrofisi olan allerjik rinitli hastalarda radyofrekans ile türbinektomi
Turbinate surgery with radiofrequency in the patients with allergic rhinitis which have an inferior concha hypertrophy
- Tez No: 171561
- Danışmanlar: PROF.DR. TEVFİK AKTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Radyofrekans, alt konka hipertrofisi, allerjik rinit, nazal obstrüksiyon, mukosilier klirens. 45, Radiofrequency, inferior concha hypertrophy, allergic rhinitis, nasal obstruction, mucociliar clerens. 46
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Alt Konka Hipertrofisi olan Allerjik Rinitli Hastalarda Radyofrekans ile Türbinektomi Alleıjik rinitli hastalarda alt konka hipertrofilerine bağlı gelişen nazal obstrüksiyon ve kulak burun boğaz hekimlerinin sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Bu hastalığın tedavisinde medikal ve cerrahi yöntemler kullanılabilir. Medikal tedavinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi tedaviye gerek duyulur. Alt konka cerrahisinde uygulanan bazı yöntemler; steroid ve sklerozan madde enjeksiyonu, lateral out fraktür, lineer koterizasyon, kiryocerrahi, total türbinektomi, parsiyel türbinektomi, submukozal teknikler, lazer ile vaporizasyon, radyofrekans enerjisi ile termal ablasyon,mikrodebrider kullanımıdır. Radyofrekans enerjisi ile termal ablasyon, son yıllarda güvenilir ve etkin bir şekilde, alt konka hipertrofisine bağlı olarak gelişen nazal obstrüksiyonun tedavisinde kullanılmaktadır. Biz de yaptığımız çalışmada allerjik rinitli hastalarda alt konka hipertrofisine bağlı olarak gelişen nazal obstrüksiyonun tedavisinde radyofrekans enerjisi ile termal ablasyon tekniğini kullandık. Sonuçlar, dört ayrı parametre olarak, hasta görsel analog skalası, endoskopik olarak saptanan nazal valv bölgesindeki çapraz kesit alan oranlan, akustik rinometri ile nazal valv bölgesinin minimal kesit alanı, mukosilier klirens süresi, medikal ve cerrahi tedavilerin öncesinde ve sonrasında sonuçlar karşılaştırıldı. Elde ettiğimiz sonuçlarda, medikal tedavinin semptomlar üzerinde azalma yönünde etki gösterdiği fakat etkinliğinin kısa sürdüğü cerrahi tedavinin semptomlar üzerine medikal tedaviden daha üstün ve kalıcı etki oluşturduğu saptandı. Bu sonuçlar altında radyofrekans enerjisi ile termal ablasyon tekniğinin kolay uygulanabilen, etkili ve güvenilir bir yöntem olduğu, sonuçların objektif değerlendirilmesinde, nazal valvin volüm ortalama değerlerindeki değişim sayesinde burun tıkanıklığının giderilmesinde etkili bir yöntem olduğu görüldü. Bu çalışma gösterdiki, radyofrekans, medikal tedaviye dirençli allerjik rinitli hastaların tedavisinde etkili ve güvenli bir yöntemdir. Radyofrekans ile türbinat cerrahisi, allerjik rinit semptomlarını anlamlı ölçüde düzeltir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Turbinate Surgery with Radiofrequency in The Patients with Allergic Rhinitis which have an inferior Concha Hypertrophy Nasal obstruction which emerges due to down concha hypertrophies in patients with allergic rhinitis is a common problem for ENT doctors. In the treatment of this disease, medical nad surgical methods can be used. In cases where medical treatment is not sufficient, surgical treatment may be required. Some techniques used in the treatment of down concha surgery are the use of steroid and sclerosing substances, lateral out fracture, linear cauterization, cryosurgery, total turbinectomy, partial turbinectomy, submucousal techniques, vapourisation with laser, thermal ablation with radiofrequency energy and microdebrider. Thermal ablation with radiofrequency energy has been used recently in the treatment of nasal obstruction emerging due to down concha hypertrophy safely and effectively. So, in our research, we used thermal ablation technique with radiofrequency energy in the treatment of nasal obstruction emerging due to down concha hypertrophy in patients with allergic rhinitis. The results were compared in four different parameters as the patient's visual analogue scale, cross section rates in nasal value region determined endoscopically, minimal section areas of acoustic rhinometry and nasal valve part and duration of mucociliary clearance after and before medical and surgical treatments. In the results achieved, it was determined that medical treatment created much more permanent and superior effects on symptoms. In the light of all these results, thermal ablation technique with radiofrequency energy was shown to be an easily applicable, effective and safe technique and in the evaluation of results objectively, it was also seen that it is an effective technique in the treatment of nasal obstruction due to the change in average volume values of nasal valve. This study showed that radiofrequency is an effective and guarded method in the treatment of patients with allergic rhinitis who are resistable to medical treatment. Turbinate surgery with radiofrequency improves the symptoms of allergic rhinitis to a great extent.