Soluble triggering receptor expressed on myeloid cells-1 ve pentraxin 3 biyomarkerların serum ve bronkoalveolar lavaj örneğindeki düzeyleri ventilatör ilişkili pnömoninin erken tanısında diagnostik marker olabilir mi?
May soluble triggering receptor expressed on myeloid cells-1 and pentraxin 3 biomarkers in the serum and bronchoalveolar lavage levels be an early marker of ventilator-associated pneumonia?
  1. Tez No: 440177
  2. Yazar: SELVER CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ERAYMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ventilator-associated pneumonia, soluble triggering receptor expressed on myeloid cells-1, pentraxin 3, crp, procalcitonin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu prospektif çalışmada yoğun bakım ünitesinde 48 saatten uzun süreli mekanik ventilasyon desteği alan hastalarda ventilatör ilişkili pnömoni (VİP) şüphesi olması durumunda bronkoskopi ile alınan bronkoalveolar lavaj sıvısı örneğinden ve eş zamanlı alınan serumdan Pentraxin-3 ve sTREM-1 seviyelerinin VİP tanısındaki değerini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza Göğüs Hastalıkları ve Reanimasyon Yoğun Bakım ünitesinde kasım 2014-aralık 2015 tarihleri arasında 48 saatten uzun süreli mekanik ventilasyon desteği alan ventilatör ilişkili pnömoni (VİP) şüphesi olan 18 yaş üstü hastalar dahil edildi. Mikrobiyolojik analiz için hastalardan bronkoskopi ile alınan bronkoalveolar lavaj sıvısı örneğinden ve eş zamanlı serumdan sTREM-1 ve Pentraxin3 seviyeleri ELİSA yöntemi ile çalışıldı. Aynı zamanda serumdan CRP ve prokalsitonin de çalışıldı. Hastalar VİP gelişen ve gelişmeyen şeklinde iki gruba ayrıldı Bronkoalveolar lavaj sıvısındaki sTREM-1 ve Pentraxin 3, serumdaki sTREM-1 ve Pentraxin 3, CRP, prokalsitonin seviyeleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 42'si VİP, 29'u VİP olmayan grupta idi. VİP hızı 1000 ventilatör gününde 28,29 olarak saptandı. Ortalama VİP gelişme günü, VİP grubunda 14,41±18,60, VİP olmayan grupta 29,19±25,52 gün olduğu tespit edildi. Çalışmaya katılan gruplar arasında yaş ve steroid kullanımı, APACHE II, CPIS skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p>0.05). Gruplar arası cinsiyet ve eş zamanlı enfeksiyon istatistiksel olarak anlamlıydı (p0,05).Biyobelirteçler için ROC analizi uygulandı. Analiz sonucunda serum s-TREM-1'e ait alanın 0,50'nin biraz üzerinde olduğu tespit edildi. Sonuç:Bu prospektif kontrollü çalışmamızda VİP'in tanısını erken koymaya yardımcı olması açısından enfeksiyon biyobelirteci olarak çalışılan Pentraxin 3 ve sTREM-1 değerlerinin yardımcı olmadığı kanaatindeyiz. Hasta popülasyonunun yüksek olduğu ve daha uzun süreli yapılacak çalışmalarla ayrıntılı sonuçlara ulaşılacağını düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler :ventilatör ilişkili pnömoni, soluble triggering receptor expressed on myeloid cells-1, pentraxin 3, crp, prokalsitonin
Özet (Çeviri)
Aim: In this prospective study, we examined the patients who received mechanical ventilation more than 48 hours in the intensive care unit. we aimed to investigate the value Pentraxin-3 and sTREM-1 level in the bronchoalveolar lavage fluid and the serum simultaneously in the diagnosis of VAP in case of doubt of ventilator associated pneumonia (VAP). Method: Patients in the chest diseases intensive care unit and resuscitation in the intensive care unit included to the study who were over 18 years of age and taking mechanical ventilation support more than 48 hours and have suspected ventilator-associated pneumonia (VAP) among November 2014-December 2015. Pentraxin-3 the sTREM-1 analysis of bronchoalveolar lavage fluid obtained by bronchoscopy for microbiological examination and concurrent serum were determined by ELISA method. At the same time, serum CRP and procalcitonin was also studied. Patients were divided into two groups as VAP and non-VAP. Pentraxin-3 and sTREM-1 in bronchoalveolar lavage fluid and Pentraxin-3 and STREM-1 in serum and CRP and procalcitonin levels were compared. Results: 42 patients enrolled in the study VAP, 29 were non-VAP group. VAP rate in 1000 ventilator days was found to be 28.29. The average of the VAP developing days were 14.41 ± 18.60 in the VAP group and 29.19 ± 25.52 days was found to be non-VAP group. The difference in age and steroid use, APACHE II and CPIS scores among groups were not statistically significant (p> 0.05). Sex and concurrent infection rates among the groups were statistically significant (p 0.05). ROC analysis for biomarkers was performed. The result of analysis of serum s-TREM-1 field was found to be slightly above the 0,50. Conclusion: In our prospective controlled study, we reached the conclusion that in the early diagnosis of infection ,as a biomarker, Pentraxin-3 and sTREM-1 are not helpful. With more number of patients with a longer, more detailed work to be done, we believe the results can be achieved.