Total diz protezli hastalarda hastane-içi dönemde neopren dizlik'in proprioseptif duyu üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of the neoprene knee sleeves on proprioception patients with total knee prosthesis during in-patient period
  1. Tez No: 440186
  2. Yazar: MUSA EYMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELNUR NARİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Total Diz Protezi, neopren dizlik, propriosepsiyon, Total Knee Replacement, neoprene knee sleeves, proprioception
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; osteoartrit (OA) nedeniyle total diz protezi (TDP) uygulanan hastalarda klasik neopren dizliğin proprioseptif duyu üzerine etkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya yaş ortalaması 67 yıl (58.25/73.00) olan 60 hasta dâhil edilmiştir. Hastaların ameliyat öncesi ve taburculukta klasik neopren dizlik ile diz ekleminde 15˚, 30˚ ve 60˚'de proprioseptif duyu ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca ağrı düzeyi, diz çevre ölçümleri, diz eklem hareket açıklığı, IOWA yardım düzeyi, IOWA yürüme hızı, Hospital For Special Surgery (HSS) diz skorlaması, SF-12 yaşam kalitesi ölçeği değerlendirmeleri yapılmıştır. Çalışmada yer alan bireylere ameliyat sonrasında aynı rehabilitasyon programı uygulanmıştır. Bulgular: Olguların diz eklemi, 15˚, 30˚ ve 60˚ fleksiyon açısında neopren dizlik kullanılarak yapılan proprioseptif duyu ölçümlerinde; sapma açısının dizliksiz duruma göre ameliyat öncesinde (p≤0.001) ve ameliyat sonrasında (p0.05). Olguların ameliyat sonrasında; ağrı düzeyi, diz eklemi fleksiyon açısı, IOWA yardım düzeyi puanı, IOWA yürüme hızı puanı, HSS diz skorunda anlamlı azalma görülürken, diz çevre ölçümünde anlamlı artış görülmüştür (p0.05). Sonuç: OA nedeni ile TDP uygulanan bireylerde neopren dizlik uygulamasının proprioseptif duyuyu arttırdığı saptanmıştır. Bu sonuca göre TDP'li bireylerde erken dönemde proprioseptif destek amacıyla neopren dizliğin kullanılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the effect of the neoprene knee sleeves on proprioception in patients undergoing total knee replacement (TKR) due to osteoarthritis (OA). Method: Sixty patients with a median age 67 years (58.25/73.00) were included in the study. Proprioception of the patient with neoprene knee sleeves, was measured preoperatively and at discharge in knee joint angle at 15, 30 and 60 degrees. In addition, patients were evaluated regarding knee function score (Hospital for Special Surgery (HSS) score), pain, knee circumference, knee range of motion and quality of life (Short-Form 12 Health Survey (SF-12). Functional activities were evaluated using the Iowa Level of Assistance Scale and walking speed was evaluated using the Iowa Ambulation Velocity Scale. After surgery, all patients underwent the same rehabilitation program. Result: The proprioceptive acuity of the patients which was measured with neoprene knee sleeves in knee joint angles 15, 30, 60 had a significant difference compared to without knee sleeves situation in preoperatively (p0.001). When the other measurements of the patients were compared; pain level, knee flexion angle, IOWA help level score, IOWA walking speed score and HSS knee score decreased significantly (p0.001). Conclusion: In patients with TKR due to OA, application of neoprene knee sleeves have increased the proprioceptive acuity. The current results suggest that neoprene knee sleeves might be used for improving proprioception in the early stage of patients with TKR.