Sağlıklı bireylerde kısa dönem yüksek şiddetli aralıklı egzersiz uygulamalarının kardiyovasküler yanıtlar, fonksiyonel kapasite ve kas gücüne etkisi
The effects of the short term high intensity interval training on cardiovascular response, functional capacity and muscle strength in healthy individuals
  1. Tez No: 440192
  2. Yazar: M.ABDULLATIF ALSAIRAWAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSEN İLÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: kısa dönem yüksek şiddetli aralıklı egzersiz, kalistenik egzersiz, kardiyovasküler yanıtlar, fonksiyonel kapasite ve kas gücü, Short-term high-intensity intermittent exercise, callisthenic exercise, cardiovascular responses, functional capacity and muscles strength
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı sağlıklı bireylerde kısa dönem yüksek şiddetli aralıklı kalistenik egzersiz uygulamalarının kardiyovasküler yanıtlar, fonksiyonel kapasite ve kas gücüne etkisinin incelenmesidir. • Yöntem: Araştırmamız Dokuz Eylül üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Egzersiz ünitesinde yaşları 18-24 yaş arasında sağlıklı bireylerde gerçekleştirildi. Dahil edilme kriterlerine uyan bireyler randomize olarak, yüksek şiddetli aralıklı aerobik egzersiz ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Kısa dönem Yüksek Şiddetli Aalıklı Aerobik Egzersiz (YŞAE) grubundaki bireylere Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Egzersiz ünitesinde 15 dakikalık kalistenik YŞAE programı uygulanacaktır. Seanslar arasında 48-72 saat olacak şekilde toplam 6 seanslık YŞAE programı 2 hafta içinde tamamlandı. Kalistenik egzersiz programı. Çomelme ve zıplama hareketlerini içeren 30 sn süreli yüksek şiddetli egzersizleri(%85) takiben 3 dakika(%60) yerinde sayma şeklinde aktif dinlenmeden oluşmaktaydı. 3.5 dakika süreli bu program 4 set şeklinde uygulandı. Isınma ve soğuma periyotleri ile birlikte egzersiz programı süresi toplamda 20-25 dakika idi. Kontrol grubunda ki olgulara herhangi bir egzersiz uygulaması yapılmadı günlük yaşam aktivitelerine devam etmeleri istendi. Kontrol grubundaki olguların 2 haftalık süreçte fiziksel aktive düzeylerinde değişikliklerin olmaması için haftada bir karşılıklı görüşme ile takibi sağlandı. Tüm olguların başlangıçta ve egzersiz eğitiminin bittiği 2. haftanın sonunda, aynı araştırmacı tarafından kardiyovasküler yanıtları, fonksiyonel kapasitesi ve kas gücü değerlendirildı. Bulgular: Demografik ve antropometrik özellikler gruplar arasında benzerdi (p>0.05). Egzersiz ve kontrol grubunda Vücut komposisyonu ölçümleri açısından başlangıç ve iki hafta sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Egzersiz grubundaki olgularda kas kuvveti istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artarken(p0.005). Gruplar arasında iki hafta içindeki kas kuvveti değişimleri karşılaştırıldığında hem sırt kasları(p=0.00) hem de bacak kasları(p=0.03) açısından egzersiz grubu lehine anlamlı sonuç bulundu. Egzersiz sonrası değerlendirmede her iki grup olgularında da, Aerobik Kapasite, ölçümleri açısından başlangıç ve iki hafta sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p0.05). Ayrıca egzersiz grubunda koşulduğu mesafe ölçümleri açısından başlangıç ve iki hafta sonra istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu(p=0.002). Egzersiz ve kontrol grubundaki olguların iki haftalık süreçteki koşulduğu mesafe değerleri karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı(p=0.00). Anaerobik güçlerinin ölçümleri açısından başlangıç ve iki hafta sonra istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). İki hafta sonunda egzersiz ve kontrol gruplarının anaerobik güçlerindeki değişimler karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=097). Sonuçlar: Sağlıklı bireylerde kısa dönem yüksek şiddetli aralıklı kalistenik egzersiz uygulamalarının, kardiyovasküler yanıtlar, fonksiyonel kapasite ve kas gücünün üzerindeki olumlu etkisini bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to investigate the effect of the short term high intensity interval training on cardiovascular response, functional capacity and muscle strength. Method: This study was carried out on 23 students (18-24 age) who have no diseases. Before applying the exercises, students were randomly assigned into two groups. Standard exercises program was applied to the first group (n=12), in this group all students received six sessions of short term high intensity interval training during two weeks, three days a week by a physiotherapist. The second Group (Control group) will be asked to continue their daily activities normally without taking any exercise program for two weeks. All students were evaluated at the beginning and the end of the two weeks exercise program by the same researchers group for the cardiovascular responses functional capacity and muscle strength. Results: Our results can be concluded in the following points: Before treatment, demographic and anthropometric characteristics were found to be similar for the both group and there was not any statistical difference (p>0.05). The exercise and the control groups were found to be similar in body composition measurements and after two weeks of exercises no statistical difference was found (p> 0.05). Also, after comparing the control group with the exercise group for the body composition values, we realized that for the same duration of training there was not also any statistical differences (p> 0.05). A significant statistical difference was founded (p 0.05) was noted in the control group. Furthermore, for the same comparison between the two groups for the strength of the back muscles and leg muscles, a notable statistical difference was founded (p 0.005). in addition, the same results were obtained (p >0.005) for the anaerobic power. The blood pressure and respiratory frequency does not show any statistical difference (p >0.005) for both the control and the exercise group. But, a huge enhancement in running distance was noticed for the exercise group (p=0.002). Conclusion: By applying short-term high intensity interval callisthenic exercise on a healthy subject (student), positive results were found in the cardiovascular responses, aerobic capacity and muscles strength.