Jinekolojik kanser tanı ve tedavisine ilişkin bazı özelliklerin kadınların cinsel yaşam kalitesine etkisi
The effect of some characteristics related to treatment and diagnosis of gynecological cancer on on the quality of sexual life in women
- Tez No: 440198
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİYE METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Jinekolojik kanserler, Cinsellik, Cinsel yaşam kalitesi, CYKÖ-K, Gynecological cancers, sexuality, quality of sexual life, SQOL
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Jinekolojik kanser tanısı konulan ve tedavisi alan kadınların cinsel yaşam kalitesini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışma kesitsel ve tanımlayıcı tipte olup, jinekolojik kanser tanısı konulan ve tedavisi alan 276 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Kadınların cinsel yaşamlarına ilişkin veriler toplanmıştır. Çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan Tanıtıcı Bilgi Formu ve Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kadın formu kullanılmıştır. Veriler Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçek-Kadın puan ortalaması 68.83 ± 21,17'dir. Kadınların %43.1'inin endometrium kanseri, %30.8'inin serviks kanseri, %24.6'sının over kanseri ve %1.4'ünün vulva kanseri olduğu saptanmıştır. Çalışmamıza katılan hastaların tanı alma zamanı ortalama 41.80±47.64 aydır. Çalışmamızda tanı alma zamanı ile cinsel yaşam kalitesi arasında anlamlı bir fark olduğu, bu farkın tanı zamanı 25 ay ve üzerinde olan kadınlardan kaynaklandığı saptanmıştır (X2KW= 6.356, p= 0.046). Sonuç: Jinekolojik kanser tanısının üzerinden geçen süre ile cinsel yaşam kalitesi arasında fark çıkmasının nedeni; kadınların tanıya uyum sağlamalarından ve eş desteğinden kaynaklanabilir. Jinekolojik kanserli kadınların cinsel yaşamları değerlendirirken hemşireler; eşlerin de bu sürece katılmalarını sağlamalı ve kadınların cinsel yaşam kalitesini geçerlik ve güvenirliği yüksek ölçeklerle değerlendirmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the quality of sexual life of women with diagnosed gynecological cancer and receive treatment. Method: The study was a descriptive and cross-sectional type, and it was carried out with 276 women. Data on women's sexual life were collected. Information Form and Sexual Quality of Life Scale-Female form was used in study. The data was evaluated using Mann Whitney U and Kruskal-Wallis test. Findings: In our study, Sexual Quality of Life Scale-Female average score was 68.83 ± 21.17. %43.1 of women was endometrial cancer, %30.8 was cervical cancer, %24.6 was ovarian cancer and %1.4 was vulvar cancer. The average time to diagnosis of patients is 41.80 ± 47.64 months. Women who have diagnosis time 25 months and older, have higher quality of life sexual life than the others (X2KW= 6.356, p= 0.046). Conclusion: The reasons of there was significant difference mean SQOL according to diagnosis over time might be that women adaptate to cancer diagnosis or perceived spousal support.