Over kanserlerinde MİR-1260 mikrorna ailesinin araştırılması
Investigation of MIR-1260 microrna family in ovarian cancers
- Tez No: 599794
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Ailesel ve Sporadik Over kanseri, miRNA ifadesi, biyomarker, Familial and Sporadic Ovarian Carcinoma, miRNA expression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kanser Genetiği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kadınlarda en sık görülen kanserler arasında meme, tiroid ve kolorektal kanser sayılabilir. Jinekolojik kanserler açısından bakıldığında ülkemizde de en sık görülen jinekolojik kanserler, rahim kanseri, over kanseri ve rahim ağzı kanseridir. Bu verilere göre Türkiye'de her yıl ortalama 3800 kişi rahim kanseri, 2790 kişi over kanseri, 1950 kişi rahim ağzı kanseri ve 400 kişinin de diğer genital kanserlerine yakalandığı bildirilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise yılda ortalama 14.270 kişinin jinekolojik kanserlere yakalandığı bildirilmektedir. Over kanseri tedavisi genellikle kemoterapi ve cerrahiden oluşmaktadır. Genellikle önce cerrahi tedaviyi takiben kemoterapi uygulanmaktadır. Klinikte etkili bir over kanseri tedavisi için öncelikle over kanserinin moleküler patogenezinin açıklanması ve tedavinin takibini kolaylaştıran yeni moleküler biyomarkerler gereklidir. miRNA'ların birçok kanser türü için biyolojik marker olabileceği bildirilmektedir. Over kanserinde miRNA'ların etkinliğine ilişkin grubumuzun yaptığı öncül bir araştırmada over kanserinin etiyolojisinde 99 aday miRNA'nın önemli olduğu belirlenmiştir. Bu tez çalışması kapsamında, bu miRNA'lar arasından miR-1260 mikroRNA ailesine ait 2 miRNA'nın ailesel ve sporadik over kanser hastalarından oluşan daha geniş bir hasta grubunda validasyonlarının yapılması planlanmıştır. Çalışmada 150 ailesel ve sporadik over kanser hastası ile hasta grubu ile yaş, cinsiyet ve etnik olarak eşleştirilmiş 100 sağlıklı kontrol grubunda miR-1260 mikroRNA ailesine ait 2 miRNA'nın ekspresyon düzeyleri incelendi ve over kanseri için biyomarker özelliği taşıyıp taşımadığı araştırıldı. Çalışmada over kanserli hastalara ait ekspresyon sonuçları sağlıklı kontroller ile karşılaştırılarak değerlendirildi. Over kanserli hastalarda miR-1260a ve miR-1260b ekspresyon düzeylerinin kontrol grubuna göre yüksek oranlarda artmış olduğu saptandı. Over kanseri hastalarında miR-1260a ekspresyon düzeyinin sağlıklı kontrol grubuna göre yaklaşık 17 kat arttığı, miR-1260b ekspresyon düzeyinin ise sağlıklı kontrol grubuna göre yaklaşık 33 kat arttığı saptanmıştır. Hem over hem de diğer tip kanserler için de tanı alan hastalarda da kontrol grubuna göre miR-1260a ve miR-1260b ekspresyon düzeylerinin yüksek oranlarda arttığı görülmüştür. Sonuç olarak öncül çalışmasında da over kanseri ile ilişkili ekspresyon artışı saptanan miR-1260a ve miR-1260b mikroRNA'larının bu çalışma sonucunda ekspresyonlarının yüksek olduğu gözlenmiş ve validasyonları sağlanmıştır. 150 hastadan oluşan over kanser grubunda ve 100 hastadan oluşan sağlıklı kontrollerde valide edilen miR-1260a ve miR-1260b miRNA'larının, epitelyal over kanserinin (EOK) tanısında kullanılabilecek girişimsel olmayan yeni biyolojik markerlar olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca bu moleküllerin etkileştiği gen ve yolaklar üzerindeki moleküllerin ise gelecekte terapötik birer hedef olarak çalışılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast, thyroid and colorectal cancers are the most common types of cancer among women. In terms of gynecologic cancers, the most common gynecological cancers are cervical and ovarian in Turkey. According to this data, every year around 3800 uterine cancer, 2790 ovarian cancer, 1950 cervical cancer, and around 400 other female genital cancers cases have been reported in Turkey. In the US, 14,270 people have been diagnosed with gynecological cancers. Ovarian cancer is usually treated through sugery and chemoterapy. Generally, surgery is the first treatment followed by chemoteraphy. Although surgical and platinum-based chemotherapy are currently used in the treatment of standard ovarian cancer, new treatment strategies should be developed for more effective treatment. In order to have an effective treatment of ovarian cancer as well as to follow the treatment process, there must be new molecular biomarkers that explain the molecular pathogenesis of ovarian cancer. There is a need for disease-specific and sensitive biomarkers in early diagnosis of ovarian cancer, the choice and the follow-up of treatment. The miR-1260 microRNA family (miR1260a and miR1260b), previously identified as an important factor in the etiology of ovarian cancer and are related to the efficacy of miRNAs in this kind of cancer, are selected from 99 miRNAs candidates. In this thesis, 2 miR1260 microRNA family from 99 microRNAs candidate are validated and compared with healthy controls in sporadic and familial ovarian cancer cases. In the study, the expression levels of 2 miRNAs of miR-1260 microRNA family were investigated and evaluated for biomarkers for ovarian cancer in 150 familial and sporadic ovarian cancer patients; and 100 healthy controls matched in- age, gender and ethnicly with the patients. Expression levels of miR-1260a and miR-1260b were higher in ovarian cancer patients compared to control group. It was found that the expression level of miR-1260a in patients with ovarian cancer was increased by 17 times, and the expression level of miR-1260b was increased by 33 times compared to the healthy control group. It was found that the expression levels of miR-1260a and miR-1260b increased significantly in patients diagnosed with both ovarian and other cancers. In conclusion, miR-1260a and miR-1260b microRNAs, which were found to be increased in ovarian cancer, were validated in this study. These miRNAs are validated in higher in ovarian cancer then healthy controls, suggesting that miR-1260a and miR-1260b miRNAs may be new non-invasive biomarkers that can be used in the diagnosis of epithelial ovarian cancer.